eur:
394.97
usd:
371.83
bux:
66213.94
2024. április 16. kedd Csongor

Hangoljunk a karácsonyra - ünnepi koncertek Muzsikással, Kolompossal, Kalákával

Az adventi időszakban idén is számos ünnepi koncerten örvendeztetik meg a nagyközönséget, elsősorban a gyermekes családokat a legismertebb hazai népi hagyományokat is felelevenítő együttesek. A karácsonyra való ráhangolódás jegyében lép fel országszerte a Muzsikás, a Kolompos és a Kaláka együttes is.

Vasárnap az óbudai Fő téren veszi kezdetét a Muzsikás együttes hagyományos adventi koncertsorozata, amelyet idén is a december 19-én a Fővárosi Művelődési Házban és a december 28-án a Művészetek Palotájában rendezett karácsonyi koncert zár le.

"El szoktuk felejteni, hogy karácsonykor a Megváltó Jézus születésnapját ünnepeljük. A rá való készülést én mindig lelki készülésnek érzem, nem pedig vásárlási kényszernek. Jó lenne, ha legalább egy rövid időre megpihennénk az év végi hajszában és belegondolnánk abba, kik vagyunk, honnan jöttünk, mik a kultúránk, melyek azok az ünnepek, amelyek számunkra nagyon fontosak" - mondta el az InfoRádiónak a Muzsikás együttes vezetője.

Hamar Dániel hozzátette: "Európának ezen a részén a karácsony az egyik legnagyobb ünnep, az erre való készülődésnek nagy hagyományai vannak. Faluhelyen énekek, ünnepségek kötődtek ehhez, ebből adunk egy kis ízelítőt, de nemcsak adventi énekek szólalnak meg ilyenkor, hanem minden olyan zene, ami segít, hogy egy kicsit magunkba forduljunk."

"A két koncert nagyon más hangulatú lesz, a Fővárosi Művelődési Ház egy nagyon bensőséges hely, ott erősítés nélkül játszunk, szinte gyertyafényben szól a zene. A másik a karácsonyi és az újévi ünnepkörben van, amikor már faluhelyen túl voltak a nagy eseményeken, a családlátogatáson, ez volt a mulatság, az öröm ideje, kezdődik az új élet, új év. Az egyik legszínesebb, néprajzilag legérdekesebb része az évnek erre az ünnepkörhöz kötődik, ezért mi is ezt próbáljuk egy kicsit megmutatni a Müpa-beli koncerteken, amelyek mindig nagyszabásúak, felszabadultak, vidámak. Nemcsak a Szent Efrém Férfikar lesz ott, hanem a Közgáz Corvinus Néptáncegyüttes táncosai is, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó külön erre az alkalomra készítettek koreográfiát. Ott lesz természetesen Petrás Mária, aki a moldvai csángó magyarság csodálatos énekeiből fog énekelni" - ígérte a Muzsikás együttes vezetője.

Az adventi időszakban a Kolompos együttes is több alkalommal bemutatja hagyományos, Kiskarácsony-Nagykarácsony című műsorát Budapesten és környékén az óvodásoknak és kisiskolásoknak.

Nagy Zoltán, az együttes vezetője az InfoRádiónak elmondta, már november végétől egészen december huszadikáig járják a kultúrházakat. Idén az Erzsébetligeti Színházban kezdik a műsort, majd adventi nyitó táncházat tartanak Veresegyházán, kézműves foglalkozásokkal egybekötve.

"December 2-án az Eötvös 10-ben lépünk fel, 3-án is lesz több előadásunk óvodásoknak és iskolásoknak. A következő adventi hétvégén az Aranytíz Kulturális Központban és a Benczúr Házban láthat minket a közönség. Gödöllőn is tartunk táncházat, majd lesz békásmegyeri táncházunk is, és a Kispesti Művelődési Házban is találkozhatnak velünk az érdeklődők" - sorolta fellépéseiket a Kolompos együttes vezetője. A sorozat a Nemzeti Színházban, az Adventi Kölyöknapok zárómulatságával ér véget.

Mint mondta, a Kiskarácsony-Nagykarácsony különféle népszokásokat elevenít fel. Régen, amikor jöttek a hideg idők, a gyerekek házról házra jártak "kotyolni". Mivel a hidegben a tyúkok csak kevesebb tojást tojtak, ezért a gyerekek megvarázsolták a tyúkokat, hogy tojjanak több tojást és énekeltek is hozzá.

A Luca-boszorkázós játékot is eljátsszák műsoraikban a gyerekekkel. "Azért készítették a Luca székét, mert azt tartotta a néphit, hogy a székről meg lehetett lesni a falubéli boszorkányokat karácsony este".

"Természetesen betlehemes játék nélkül sem múlhat el a Kolompos együttes műsora, ahol választunk a gyerekek közül kisbojtárokat, falubeli nénikéket, így játsszuk el a hagyományos játékot, amelyben az öreg pásztor és a fiatalok közösen visznek ajándékot a Jézuskának" - mondta Nagy Zoltán az InfoRádiónak.

Az adventi időszakban idén is számos ünnepi koncertet ad országszerte és a határon túl is a Kaláka együttes. A programsorozatot december 25-én a hagyományos karácsonyi koncert zárja a Marczibányi Téri Művelődési Központban - mondta az InfoRádiónak Gryllus Dániel, a Kaláka együttes vezetője.

"Most a dél-erdélyi szórványmagyarsághoz látogatunk el: megyünk Aradra, Temesvárra, Szebenbe, Brassóba, utána pedig itthon is lesznek karácsonyi koncertek" - ismertette Gryllus Dániel.

Az egyik kiemelkedő esemény a MOM Parkban hagyományosan aranyvasárnap délelőtt lesz, az Óbudai Adventen pedig aranyvasárnap este gyertyagyújtáskor játszanak a főtéren. "Ezek nagyon meleg hangulatú délelőttök, estek, és teljesen generációfüggetlenek, ahogy maga az ünnep is az" - mesélte a Kaláka együttes vezetője.

Negyven éves tradíció, hogy december 25-én játszanak a Marczibányi téren. "Minden évben van egy karácsonyi vendég is, idén Gryllus Dorka lesz, aki születése óta elég sok Kaláka-számot hallott, és közösen énekel velünk" - közölte a zenész.

"Ott lesz a betlehemes koncert is, ahol mindig játszunk a karácsonyi dalokból és az újabb dalainkból is. Ilyenkor általában a zenekar tagjai megajándékozzák egymást különböző zenés meglepetésekkel is. Ez valódi meglepetés - ajándék ez egymásnak, a közönségnek" - mondta Gryllus Dániel. 

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×