eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Kolompos végigmuzsikálja az adventi napokat

Az adventi időszakban a Kolompos együttes is több alkalommal bemutatja hagyományos, Kiskarácsony-Nagykarácsony című műsorát Budapesten és környékén az óvodásoknak és kisiskolásoknak. A részletekről Nagy Zoltán, a Kolompos együttes vezetője beszélt az InfoRádiónak.

Mint mondta, már november végétől egészen december huszadikáig járják a kultúrházakat. Idén az Erzsébetligeti Színházban kezdik a műsort, majd adventi nyitó táncházat tartanak Veresegyházán, kézműves foglalkozásokkal egybekötve.

"December 2-án az Eötvös 10-ben lépünk fel, 3-án is lesz több előadásunk óvodásoknak és iskolásoknak. A következő adventi hétvégén az Aranytíz Kulturális Központban és a Benczúr Házban láthat minket a közönség. Gödöllőn is tartunk táncházat, majd lesz békásmegyeri táncházunk is, és a Kispesti Művelődési Házban is találkozhatnak velünk az érdeklődők" - sorolta fellépéseiket a Kolompos együttes vezetője.

Hozzátette: a végére egy nagyon kedves meghívásnak is eleget tesznek a Nemzeti Színházban, ahol az Adventi Kölyöknapok zárómulatsága lesz.

Mint mondta, a Kiskarácsony-Nagykarácsony különféle népszokásokat elevenít fel. Régen, amikor jöttek a hideg idők, a gyerekek házról házra jártak "kotyolni". Mivel a hidegben a tyúkok csak kevesebb tojást tojtak, ezért a gyerekek megvarázsolták a tyúkokat, hogy tojjanak több tojást és énekeltek is hozzá.

"Persze azért mentek, hogy kapjanak valami ajándékot. Ha jó szívvel voltak irántuk a háziak, akkor ellátták a gyerekeket jókívánságokkal. Ha nem látták őket szívesen, akkor seprűvel kergették el őket a háztól. Ilyenkor a gyerekek mindenféle csúfondáros dolgokat kiabáltak a háziaknak"

Nagy Zoltán azt is elmondta, hogy a Luca-boszorkázós játékot is eljátsszák műsoraikban a gyerekekkel. "Azért készítették a Luca székét, mert azt tartotta a néphit, hogy a székről meg lehetett lesni a falubéli boszorkányokat karácsony este"

"Természetesen betlehemes játék nélkül sem múlhat el a Kolompos együttes műsora, ahol választunk a gyerekek közül kisbojtárokat, falubeli nénikéket, így játsszuk el a hagyományos játékot, amelyben az öreg pásztor és a fiatalok közösen visznek ajándékot a Jézuskának" - mondta Nagy Zoltán az InfoRádiónak.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×