Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szinte gyertyafényben szól a zene a Muzsikás karácsonyi koncertjén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vasárnap az óbudai Fő téren veszi kezdetét a Muzsikás együttes hagyományos adventi koncertsorozata, amelyet idén is a december 19-én a Fővárosi Művelődési Házban és a december 28-án a Művészetek Palotájában rendezett karácsonyi koncert zár le.

"El szoktuk felejteni, hogy karácsonykor a Megváltó Jézus születésnapját ünnepeljük. A rá való készülést én mindig lelki készülésnek érzem, nem pedig vásárlási kényszernek. Jó lenne, ha legalább egy rövid időre megpihennénk az év végi hajszában és belegondolnánk abba, kik vagyunk, honnan jöttünk, mik a kultúránk, melyek azok az ünnepek, amelyek számunkra nagyon fontosak" - mondta a Muzsikás együttes vezetője.

Hamar Dániel hozzátette: "Európának ezen a részén a karácsony az egyik legnagyobb ünnep. Szokták mondani, hogy itt az ateista is keresztény, tehát ez egy keresztény ünnep, az erre való készülődésnek nagy hagyományai vannak. Faluhelyen énekek, ünnepségek kötődtek ehhez, ebből adunk egy kis ízelítőt, de nemcsak adventi énekek szólalnak meg ilyenkor, hanem minden olyan zene, ami segít, hogy egy kicsit magunkba forduljunk."

"A két koncert nagyon más hangulatú lesz, a Fővárosi Művelődési Ház egy nagyon bensőséges hely, ott erősítés nélkül játszunk, szinte gyertyafényben szól a zene, ez mindig megelőzi a karácsonyt. A másik a karácsonyi és az újévi ünnepkörben van, amikor már faluhelyen túl voltak a nagy eseményeken, a családlátogatáson, ez volt a mulatság, az öröm ideje, kezdődik az új élet, új év. A nagy ünnepre való készülődés, ahol visszafogottnak kellett lenni, már nem érvényes, lehet táncolni. Az egyik legszínesebb, néprajzilag legérdekesebb része az évnek erre az ünnepkörhöz kötődik, ezért mi is ezt próbáljuk egy kicsit megmutatni, azzal, hogy milyen sok öröm, vidámság és életigenlés van a zenében. Ezért ezek a Müpa-beli koncertek mindig nagyszabásúak, felszabadultak, vidámak. Nemcsak a Szent Efrém Férfikar lesz ott, hanem a Közgáz Corvinus Néptáncegyüttes táncosai is, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó külön erre az alkalomra készítettek koreográfiát. Ott lesz természetesen Petrás Mária, aki a moldvai csángó magyarság csodálatos énekeiből fog énekelni" - ígérte a Muzsikás együttes vezetője.

Hanganyag: Oláh András