eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Filmtörténeti kiállításra készülnek Ózdon

Ütemterv szerint halad a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark építése Ózd belvárosában, az egykori kohászati üzemek területén, az itt található valamikori Fúvógépházban interaktív filmtörténeti kiállítás nyílik várhatóan a jövő év elején - mondta Haragos Péter, a tárlat megálmodója, tervezője.

A szakember szerint az uniós pályázati forrásból, csaknem egymilliárd forintból megvalósuló élménypark lehetőséget teremt a filmtörténet kulturális javainak megőrzésére és újszerű bemutatására.

Mint mondta: Ózdon mintegy kétszázezer archív filmtekercs biztonságos tárolására nyílik lehetőség, a kiállítóterek pedig lehetővé teszik a látogatóknak, hogy magyar, lengyel, cseh és szlovák filmtörténeti művekkel ne csak nézőként ismerkedhessenek meg, hanem akár "szereplőként" is. Az érdeklődők ugyanis rekonstruált díszletek között okostelefonokkal és digitális kamerákkal elkészíthetik saját kisfilmjüket, amelyet a vizitáció végén digitális formában meg is kaphatnak - tette hozzá.

A kiállításon megtekinthetők a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) tulajdonában lévő régi vetítők, vágóasztalok és filmmásolók, miként egy laterna magica is, ugyanakkor a gyűjtemény gyarapítása továbbra is cél.

A gyűjtést nehezíti, hogy az eszközök általában már egy állandó kiállítás részei, vagy kizárólag rövid távra kaphatók kölcsön.

A filmszakmai gyűjtemények tulajdonosai érzelmileg kötődnek tárgyaikhoz, ezért szinte kizárt, hogy megváljanak azoktól. Piacról vásárolni viszont kockázatos, mert nem ritka a barkácsolt antik tárgy, az innen-onnan származó alkatrészekből összerakott eszköz - mondta Haragos Péter, hozzátéve: sikerült külföldi gyűjteményből is vásárolni ritka eszközöket.

Az elképzelések szerint a látogatók megismerkedhetnek a filmművészet "képzőművészeti oldalhajtásával", a tárlaton ugyanis megtekinthető lesz jó néhány eredeti, személyre, színészre szabott jelmezterv, illusztráció is.

Haragos Péter szólt arról is, hogy a kiállítás hét méter magas és 100 méter hosszú csarnokában sikerült kihasználni a helyiség adottságait, az épület stúdióként is funkcionál, így egy díszlet, egy tank, valamint másik négy autó is kényelmesen elfért benne.

Ezeket a látogatók saját kisfilmjük forgatásánál díszletelemként használhatják majd - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×