Be akart tiltani a lengyel kormány egy Jelinek-színdarabot

InfoRádió / MTI
2015. november 24. 04:54
Lengyelország új kormánya néhány nappal hivatalba lépése után meg akarta akadályozni Elfride Jelinek A halál és a lányka című drámájának bemutatóját a wroclawi Lengyel Színházban.

A lengyel sajtó szerint azért akarták betiltani a darabot, mert a színdarabban szexuális cselekményt mutatnak be a színpadon - idézte a Kathpress hétfőn a lengyel sajtót.

Piotr Glinski kulturális miniszter szerint a dráma rendezése vét "a társadalmi együttélés szabályai ellen". A darab anya és lánya konfliktusáról szól, az emberek által átélt és továbbadott elnyomásról, a testi, lelki és szexuális erőszakról.

Rafal Kowalski, Wroclaw érsekségének szóvivője szerint "a művészet szabadsága nem határtalan", és tiszteletben kell tartani az emberek méltóságát.

A szombat esti premiert azonban mégis megtartották, bár a rendőrség információi szerint 20 tiltakozó próbálta megakadályozni a bejutást a színházba, néhányukat le is tartóztatták.

A wroclawi színház vezetője, Krysztof Mieszkowski a kulturális miniszter lemondását követelte, és példa nélküli cenzúrakísérlettel vádolta Glinskit.

A TVP állami televízió felfüggesztette egyik riporterét, aki a miniszterrel vasárnap készített interjúban bíráló kérdést tett fel.