eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Törőcsik Mari 80 éves - "A Nemzeti Színház része vagyok"

"Engem az Isten a tenyerén hordozott, szerencsém volt filmen és színpadon egyaránt" - vallja Törőcsik Mari színművész, aki ma ünnepli 80. születésnapját. A Körhinta főszerepe után, 1956-ban több rajongója volt Franciaországban, mint ismerőse idehaza. Ma már a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas és a legismertebb magyar színésznő.

A Körhinta, Fábri Zoltán alkotása, volt az a film, amely főiskolás korában egy csapásra ismertté tette Törőcsik Marit. 1956-ban a cannes-i fesztiválon sokakat megigézett kifejező erejének gazdasága. Az író, Jean Cocteau és a rendező, Francois Truffaut is hódolói sorába tartozott és azt beszélték, Francois Mitterand elnöknek is ez volt az egyik kedvenc filmje a fesztiválon.

"Valaki megkérdezte tőle, milyen filmre emlékszik, azt mondta: egy lány repült a hintán" - így emlékezett erre Törőcsik Mari néhány éve az InfoRádióban.

A legjobb női alakításért járó Arany Pálmát néhány évvel később kapta csak meg Cannes-ban Maár Gyula Déryné hol van? című filmjének főszerepéért.

"Nekem szép és gazdag életem volt, az Isten a tenyerén hordozott" - mondta most az MTI-nek.

Pályája nagy részét a Nemzeti Színházban töltötte, és ahogyan korábban az InfoRádióban fogalmazott, ő már része a Nemzeti Színház múltjának.

"Ne tartsanak nagyképűnek, aki a Nemzeti Színház tagja lesz, az nem mindig a Nemzeti Színház tagja, nem mindig marad az. A Nemzeti Színház függetlenül az épülettől egy múlt. Ebbe a múltba én beépültem, akkor is, ha már nem élek és akkor is, ha Szolnokon játszottam tíz évig, akkor is a Nemzeti Színház része vagyok."

Törőcsik Mari ma 80 éves, az eredeti tervek szerint egy bemutatóval ünnepelt volna, régi munkatársa, barátja, Anatolij Vasziljev rendezésében egy Hemingway elbeszélés nyomán készült monodrámában állt volna színpadra, ezt azonban orvosai tanácsára nem merte vállalni, így ma este barátai, pályatársai, tisztelői egy gálaesten köszöntik a Nemzeti Színházban.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×