Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törőcsik Mari 80 éves - "A Nemzeti Színház része vagyok"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Engem az Isten a tenyerén hordozott, szerencsém volt filmen és színpadon egyaránt" - vallja Törőcsik Mari színművész, aki ma ünnepli 80. születésnapját. A Körhinta főszerepe után, 1956-ban több rajongója volt Franciaországban, mint ismerőse idehaza. Ma már a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas és a legismertebb magyar színésznő.

A Körhinta, Fábri Zoltán alkotása, volt az a film, amely főiskolás korában egy csapásra ismertté tette Törőcsik Marit. 1956-ban a cannes-i fesztiválon sokakat megigézett kifejező erejének gazdasága. Az író, Jean Cocteau és a rendező, Francois Truffaut is hódolói sorába tartozott és azt beszélték, Francois Mitterand elnöknek is ez volt az egyik kedvenc filmje a fesztiválon.

"Valaki megkérdezte tőle, milyen filmre emlékszik, azt mondta: egy lány repült a hintán" - így emlékezett erre Törőcsik Mari néhány éve az InfoRádióban.

A legjobb női alakításért járó Arany Pálmát néhány évvel később kapta csak meg Cannes-ban Maár Gyula Déryné hol van? című filmjének főszerepéért.

"Nekem szép és gazdag életem volt, az Isten a tenyerén hordozott" - mondta most az MTI-nek.

Pályája nagy részét a Nemzeti Színházban töltötte, és ahogyan korábban az InfoRádióban fogalmazott, ő már része a Nemzeti Színház múltjának.

"Ne tartsanak nagyképűnek, aki a Nemzeti Színház tagja lesz, az nem mindig a Nemzeti Színház tagja, nem mindig marad az. A Nemzeti Színház függetlenül az épülettől egy múlt. Ebbe a múltba én beépültem, akkor is, ha már nem élek és akkor is, ha Szolnokon játszottam tíz évig, akkor is a Nemzeti Színház része vagyok."

Törőcsik Mari ma 80 éves, az eredeti tervek szerint egy bemutatóval ünnepelt volna, régi munkatársa, barátja, Anatolij Vasziljev rendezésében egy Hemingway elbeszélés nyomán készült monodrámában állt volna színpadra, ezt azonban orvosai tanácsára nem merte vállalni, így ma este barátai, pályatársai, tisztelői egy gálaesten köszöntik a Nemzeti Színházban.

Hanganyag: Seres Gerda