Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Első Kafka-bemutatójára készül a kolozsvári magyar színház

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Franz Kafka Amerika című regénye és más Kafka-szövegek felhasználásával született előadás bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A társulat korábban nem játszott még Kafka-művet.

Az Amerika című előadást pénteken mutatják be a színház nagyszínpadára épített stúdiótérben. Az előadást Michal Docekal, a prágai Nemzeti Színház művészeti igazgatója rendezte, aki második alkalommal dolgozik a kolozsvári társulattal.

A rendező a bemutatót meghirdető hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a darabválasztással a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulójáról is szeretne megemlékezni. "A regényben megjelenő utópisztikus Amerika-képpel az elmúlt két évtizedben a kelet-európai posztkommunista országokban alkalmunk volt erőteljesen konfrontálódni. Karl Rossmann sorsában így mindannyian magunkra ismerhetünk. A történet ezért nem csupán a benne felvetett, és bennünket is egyre közelebbről érintő problémák - az emigráció, a nacionalizmus, a hatalom mindenütt jelen levő befolyása - miatt aktuális" - idézte a rendezőt a színház közleménye. Meglátása szerint e művében Kafka Amerikán keresztül sokkal inkább Európáról beszél.

Az előadás főszereplőjét, Karl Rossmannt, a hazáját kényszerből elhagyó fiatalembert Bodolai Balázs alakítja, dúsgazdag szenátor nagybátyját Bács Miklós. További szerepekben Györgyjakab Enikő, Dimény Áron, Albert Csilla, Panek Kati, Viola Gábor, Orbán Attila és Sinkó Ferenc láthatók.

Az előadás létrehozásában Visky András dramaturg, Martin Chocholusek díszlettervező, Zuzana Bambusek jelmeztervező és Ivan Acher zeneszerző volt a rendező alkotótársa.