eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jubileumi digiporáma fesztivált rendeznek szombaton Békéscsabán

Tizennyolc alkotó 27 művel nevezett a szombaton tizedik alkalommal megrendezendő digiporáma fesztiválra Békéscsabán, amelyet a Lencsési Közösségi Házban tartanak - tájékoztatta az esemény főszervezője pénteken az MTI-t.

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője elmondta: a digitális technika rohamos térhódítását látva, 2005 első felében fogalmazódott meg a gondolat, hogy a hetvenes években divatos diaporáma technikát alapul véve, a Márvány Fotóműhellyel közösen meghirdessék az első Békéscsabai Digiporáma Fesztivált.

A pályázati kiírásban, mely azóta alapvetően nem változott, elektronikus adathordózóra rögzített fotósorozatok megjelenítését kérték, zenei aláfestéssel, vagy anélkül, amelyek időtartama az öt percet nem haladja meg. Egy szerző két alkotást küldhet be, szabadon választott témakörben.

Hozzátette: a beérkezett pályamunkákat minden alkalommal nyilvános vetítés keretében neves zsűri értékeli és díjazza. Felidézte: 2005-ben 19 pályázó 23 művel nevezett, a legtöbb digiporámát, 59 darabot 2008-ban küldték be az eseményre; a legtöbb szerző, 30 személy 2009-ben vett részt a fesztiválon.

Takács Péter kiemelte: az elmúlt tíz évben a nevezők között megjelentek a magyar fotós társadalom ismert személyiségei. Az analóg korszakban a fotók zenés bemutatása több diavetítővel, szalagos vagy kazettás magnetofonnal, ún. diaporáma módszerrel történt. A kézi vezérlés nagy gyakorlatot igényelt, és sok hibalehetőséggel járt.

A digitális korszak új technológiákat, új lehetőségeket, új szoftvereket hozott, a képek áttűnése lényegesen megváltozott, ezeket már pontosan lehetett illeszteni a zene ritmusához, több kép- és hangsávval lehetett dolgozni. Így született meg a digiporáma. A kifejezést Eifert János fotóművész alkalmazta először.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×