eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ady-emlékházat avattak Zilahon

Ady Endre diákéveit idéző emlékházat avattak pénteken Zilahon - tudatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírlevele.

"Nagyobb elismeréssel nem lehetne adózni egy városnak, mint azzal a mondattal, amely Ady 1903-ban írt publicisztikájában olvasható: aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok. Ezért is gondolom úgy, hogy olyan kötelességünknek teszünk eleget ennek az emlékháznak a felavatásával, amely révén szellemi kulturális örökségünk megkapja az őt megillető kiemelt helyet" - idézte a hírlevél Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének az ünnepségen mondott beszédét.

A szövetség elnöke felidézte: a romos állapotban lévő házat az RMDSZ és a romániai magyar kisebbségnek járó bukaresti kormánytámogatást kezelő Communitas Alapítvány más anyagi forrásokat is felhasználva tette rendbe. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai hozzájárulásával alakították ki az Ady-kultusz újabb helyszínét Zilahon, a Kalotaszentkirályt, Érmindszentet, Szilágylompértet és Nagyváradot összekapcsoló kulturális útvonal részeként.

Az épület felújítását követően a kiállítandó tárgyak begyűjtésén a Pro Szilágyság Egyesület dolgozott - mutatott rá Seres Dénes képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke az avatóünnepségen. Bekő Andrea, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa az emlékházban megtekinthető gyűjteményt mutatta be, amely az Ady Zilahon eltöltött diákévekről való közvetlen emlékezők gondolataitól a kor tárgyi emlékein át a családi vonatkozásokig, az irodalomtörténeti munkákig terjed.

Az állomány folyamatosan bővíthető. Az avatóünnepségen Zilah testvérvárosa, Szentendre könyvadománnyal járult hozzá a múzeumi gyűjteményhez.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×