Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Haragonics Sára filmje nyerte a Zoom In Diákfilmverseny díjat a Verzión

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Haragonics Sára Szembenézés című filmje nyerte el a Zoom In Diákfilmverseny díjat, a legjobb emberi jogi dokumentumfilmnek járó elismerést Alexandre Nanãu Totó és nővérei című filmje kapta, míg közönségdíjjal Ayat Najafi Dalok senkiföldjéről című alkotását jutalmazták Budapesten a 12. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál vasárnapi zárónapján.

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint a szakmai zsűri döntése alapján Haragonics Sára Szembenézés című filmje nyerte el a fesztivál ezerdolláros Zoom In Diákfilmverseny díját. Mint írják, a zsűrit "lenyűgözte az a bátorság, amellyel a rendező egy nagyon személyes családi történetet felelevenítve néz szembe a kétség és a bűntudat kérdéseivel." A film a múló időről és a szeretett anya elvesztéséről szól.

Dicséretben részesítette a zsűri a Kijev-Moszkva 2. című film rendezőjét Elena Khorevát "a szereplőkkel kialakított bensőséges viszonyért, melynek köszönhetően a néző bepillantást nyer két város lakóinak életébe".

A nemzetközi diákzsűri döntése alapján a legjobb emberi jogi dokumentumfilmnek járó 100 ezer forintos elismeréssel Alexandre Nanau román-magyar-német koprodukcióban készült Totó és nővérei című filmjét jutalmazták, amely három roma gyermek zűrzavaros, nehéz életkörülményeit és élethelyzetét mutatja be.

A közönség voksai alapján a 100 ezer forintos közönségdíjat Ayat Najafi Dalok senkiföldjéről című politikai thrillere kapta. A tavaly készült alkotás "egy zenés utazás" iráni és francia énekesnőkkel Teherán és Párizs között.

Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programja a menekültkérdésre helyezte a hangsúlyt. A filmmustrán 39 ország 55 filmjét láthatta a közönség a Toldi, a Művész, a Cirko-Gejzír és a Kino mozikban.

A tájékoztató szerint a fesztivál küldetése kezdetektől fogva az, hogy a filmek segítségével megismertesse a nézőket távoli és kevésbé távoli "kultúrákkal, életekkel, és sorsokkal".

"A november 13-án történt párizsi tragédia után talán még fontosabb a cél, hogy tegyünk egy békés világért, hogy óvjuk alapvető értékeinket, a minden embert megillető jogokat" - írták a szervezők.