eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Holnaptól fényárba borul a Zeneakadémia

Szombattól látható a Zeneakadémia új homlokzati díszvilágítása. Az időpont nem véletlen: a patinás intézmény első tanéve éppen 140 évvel ezelőtt, 1875. november 14-én indult el.

A korszerű LED világítótestek és fényvetők alkotta díszvilágítás, amely a születésnaptól kezdve minden este, szürkülettől borítja fényárba a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főhomlokzatát, az épület több mint 13 milliárd forint értékű rekonstrukciós projektjének egyik utolsó elemeként valósult meg.

A látványért összesen 216 darab, korszerű, LED technológiájú világítótest felelős, amelyek részben az épületen, rejtetten, részben a megújult téren elhelyezett kandelábereken lettek elhelyezve. A világítási képben kiemelt szerepet kaptak a homlokzaton lévő szobrok, a felirati tábla, a címer és a két sarkon lévő obeliszk. A díszkivilágítás mintegy 55,5 millió forintos költséggel ez év nyarán készült el.

Mint azt Lakatos Gergely főmérnök a Zeneakadémia közleménye szerint kiemelte, a díszvilágítás tervezését rendkívül részletes egyeztetések előzték meg, a tervezők és az egyetem szakemberei több száz külföldi példát tanulmányoztak. A feladat a főhomlokzat gazdag díszítése és tagoltsága miatt rendkívül összetett volt.

"A műemlék épületek homlokzati díszvilágításával szemben támasztott alapvető követelmény, hogy a világítóberendezés az épület nappal is látható összképét, épített tagozatait, arányait ne torzítsa el, ezért mindenképpen kerülendőek a nagy erejű fényvetők hatására kialakuló árnyékok. Mindezek mellett a környéken lakók szempontjait is figyelembe kellett vennünk, ennek megfelelően törekedtünk arra, hogy az energiatakarékossági és a környezetvédelmi szempontoknak megfelelően minél kisebb legyen a fényszennyezés. Mindezeket szem előtt tartva a hónapokig tartó egyeztetések során több alkalommal került sor próbavilágításra, amelyeken az egyes fényvetők hatását vizsgáltuk. A próbavilágítások, számítógépes látványtervek tapasztalatai alapján alakult ki a teljes Liszt Ferenc téri főhomlokzat, illetve a Király és Dohnányi utcai homlokzatok első rizalitjait kiemelő díszvilágítás összképe" - idézi a közlemény a főmérnököt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×