eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A horror bemutatása

A horrorfilm címmel jelent meg a Filmanatómia-sorozat második kötete: a könyvben válogatott tanulmányok mutatják be a zsáner történetét, alműfajait, ismertetik a legismertebb monstrumokat, a franchise-rendszert, a horror vallással és zenével való kapcsolatát.

A 360 oldalas kötet előszavát a világhírű rendező, George A. Romero írta - tájékoztatta az MTI-t Kárpáti György filmkritikus, a könyv egyik szerkesztője, aki jelenleg a FIPRESCI alelnöki tisztségét is betölti. Az amerikai rendező a zombifilm szubzsánerének leghíresebb képviselője, a Holtak-trilógiája (Az élőhalottak éjszakája, Holtak hajnala, Holtak napja) a mai napig a műfaj egyik legfontosabb hivatkozási etalonja.

A KMH Print gondozásában megjelenő Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos, laikusok számára is élvezhető műfajelemző és filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében, miközben szakmai tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható legyen a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben - közölték a szerkesztők.

A horrorfilmről szóló könyvben két írás foglalkozik a műfaj társadalomtörténeti áttekintésével, egy pedig a horrorfilm fikciós műfajkeveredésével. A további munkák a műfaj legfontosabb stílusjegyeit, alműfajait, jelenségeit, társadalomkritikai vonatkozásait vizsgálják - számtalan közismert filmes példával alátámasztva. Egy tanulmány a horrorfilm zenéjének rövid történetét tárgyalja, szó esik a horror-franchise-okról, de az olvasó betekintést kaphat a horror és az animációs film összefüggéseibe, a "női horror" értelmezési lehetőségeibe, a horrorfilmben megjelenő keresztény koncepcióba, valamint a televíziós horrorsorozatok világába is.

A kötet szerzői filmkritikusok, akik között a Filmvilág filmszakmai folyóirat szerzői, szerkesztői, valamint a felsőoktatásban dolgozó professzorok egyaránt szerepelnek. A könyvben megjelenik a filmalkotói szemszög is. George A. Romero előszava mellett Dargay Marcell zeneszerző a horrorfilm zenéjéről írt tanulmányt, gyakorlati szempontból vizsgálva a horrorfilm működését és mechanizmusait.

A filmvetítésekkel egybekötött rendhagyó könyvbemutatót november 13-án, pénteken 18 órakor tartják az Art+ Cinemában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×