Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szalonikiben tartják a Hajnali láz világpremierjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szaloniki nemzetközi filmfesztiválon lesz Gárdos Péter új filmjének, a Hajnali láznak a világpremierje november 8-án - közölte a Magyar Filmunió szerdán.

A kétmilliós kikötőváros filmünnepe a legnagyobb múltú európai fesztiválok egyike, november 6-val kezdődően immár 56. alkalommal rendezik meg. A Hajnali láz premierje Gárdos Péter forgatókönyvíró-rendező jelenlétében lesz a fesztivál különprogramjában.

Gárdos Péter új filmjében szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének igaz történetét dolgozta fel, kettejük ötven év után előkerült levelezése alapján. A második világháború utáni Svédországban játszódó romantikus film a borzalmakon is túljutni képes, szenvedélyes élni akarás megható és csodálatos példázata - áll a dokumentumban.

A Hajnali láz főszerepeit Schruff Milán és Piti Emőke alakítják. A további szerepekben Kovács Lehel, Petrik Andrea, Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter, Földes Eszter, valamint két svéd színész, Roger Strom és Anna Ascarate látható. Az idős édesanyát Izrael egyik vezető színésze, Gila Almagor kelti életre.

A film alapjául szolgáló azonos című, 2010-ben megjelent regényt nemrég a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedezték: mindeddig harminc nyelvre fordították le. A megfilmesítés a Tivoli Filmben készült svéd és izraeli partnerekkel. Szekeres Dénes producer, Seregi László operatőr, Pacsay Attila zeneszerző és Horgas Péter látványtervező volt Gárdos alkotótársa a film elkészítése során. A Hajnali láz a Filmalap 309,61 millió forintos gyártási támogatásával készült.

Gárdos Péter új filmjét december 17-én mutatják be a magyar mozik országszerte az A Company Hungary forgalmazásában.