Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A 80 éves magyar szinkront ünnepli a Femina.hu

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Novemberben lesz 80 éves a magyar szinkron. Az InfoRádióval közös cégcsoportba tartozó Femina.hu mától kéthetes rovatot indít a témában. A rovat felépítéséről Rácz Brigitta, a Femina.hu főszerkesztője beszélt az InfoRádiónak.

"1935 novemberében készült el az első magyar nyelvre szinkronizált film - A négy muskétás című német film - és ennek apropóján keresett fel minket Kiss Virág színésznő, szinkronrendező, hogy nem adnánk-e teret annak a kezdeményezésnek a Feminán, ami megemlékezik a magyar szinkron elmúlt 80 évéről. Természetesen nagyon örültünk a megkeresésnek és a művészek is nagy örömmel vettek részt az interjúkban és a portrékban, amihez külön fotózás is járult" - mondta Rácz Brigitta, a Femina.hu főszerkesztője.

Hozzátette: a 2 hetes rovatban olyan ismert neveket szólaltattak meg és készítettek velük nagy portrékat, mint Kiss Virág, Urbán Andrea, Szabó Sipos Barnabás, Posta Viktor vagy Kárpáti Levente. De készült egy interjú a ma is élő legendás szinkronrendezővel, Somló Andreával, aki már több mint 50 éve dolgozik a pályán. Õ is a Pannónia Filmstúdióban kezdte a pályáját és a legnagyobb nevekkel is volt szerencséje dolgozni, Latinovits Zoltántól Ruttkai Éván át Tolnay Kláriig. Az ikonikus színészek, akik kedvelt szinkronhangok is egyben, sokat meséltek az elmúlt évtizedekről, több vicces történetet is.

"Mesélt Bodrogi Gyula, interjút adott Pásztor Erzsi, Szilágyi Tibor, Mikó István, akinek leghíresebb alakítása talán a Micimackó hangja, Spilák Klári, aki a fiatalabb generációnak a Szex és New York Carrie nevű karaktereként ismert, de természetesen komoly filmeknek is adta a hangját. Láng József, Roger Moore magyar hangja is megosztott egy-két nagyon kedves háttértörténetet" - mondta a Femina.hu főszerkesztője.

A két hetes rovatban érdekességek, kvízek és tesztek is lesznek.

Bár ez egy ünnepi alkalom és nagyszerű alakításokat köszönhetünk ennek a 80 évnek, mégis időről időre felmerül az a kérdés, hogy ha nem szinkronizálnának minden filmet, akkor a magyarok nyelvtudása és nyelvtanulásra való hajlama is erősebb lenne. Rácz Brigitta elmondta, hogy ezzel a kérdéssel is foglalkoznak.

"Bozsó Péter, Szabó Sipos Barnabás és Kárpáti Levente interjújában is elég határozott véleményeket olvashatunk pro és kontra a témában. De mindemellett arról is fontos szót ejteni, hogy jelenleg hol tart a magyar szinkron minősége" - mondta Rácz Brigitta, a Femina.hu főszerkesztője.

Hanganyag: Fehér Anna Magda