eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Ismét Éljetek Halottak Fesztivál Szentendrén

Második alkalommal szervezik meg az Éljetek halottak elnevezésű fesztivált: az október 31-én délután kezdődő és november 1-jén hajnalig tartó eseményt idén Szentendrén, a Vajda Lajos Stúdió pincegalériájában rendezik meg.

Kobza Vajk zenész-képzőművész, a fesztivál egyik szervezője az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az Éljetek halottak fesztivál ötletgazdája Nagy Mihály, az Ébrenálmodók Rituális Színház alapítója, akivel együtt szervezik az idei eseményt.

A fesztivál címét a Vágtázó Halottkémek zenekar egyik szövegének részlete ihlette: "Éljetek halottak! Éljetek életet! Van olyan!" - tájékoztatott a szervező, hozzátéve: úgy érzik, hogy az emberiség a lehetőségeihez képest "tetszhalott" állapotban van, és ebből az átmeneti szellemi alábukásból fel kell rázni az embereket, hogy észrevegyék a lét adományozta rejtett alkotó erőket, magát az életet.

"Újra tapasztalni, értékelni az +én és a világmindenség+ kölcsönös és hosszútávon egymásra ható, elválaszthatatlan kapcsolatát. Erre égetően szükség van" - hangsúlyozta Kobza Vajk.

Kiemelte: a fesztivál megrendezésének célja a szellemvilág és a látszatvilág közötti híd kiépítése, fenntartása, a baráti kapcsolatokon alapuló emberi értékek növelése.

Mint fogalmazott, azt szeretnék, hogy a fesztivál résztvevői jelenlétükkel, a bennük tovább élő őshagyományok gondolatkörével kapcsolódjanak felmenőikhez, így kifejezve tiszteletüket.

Felidézte: a fesztivált tavaly a budapesti Szív Kamara Színházban szervezték meg, teltházas programokkal. A nagy érdeklődés miatt az idén tágasabb helyszínen, a szentendrei Vajda Lajos Stúdió pincegalériájában rendezik meg az eseményt.

Az idei ünnepen a közép-amerikai indiánok halottkultusza és tánchagyománya kap nagyobb hangsúlyt a programban. Nem halloweenre, nem mindenszentekre, hanem az ezeknél is régebbi, ezen ünnephez kapcsolódó hagyományokra fókuszálunk - jegyezte meg a szervező.

Hangsúlyozta: a fesztivál műsora egyedülálló a többi ünnepi eseményt tekintve. Szinte mindegyik előadás, zenei program, vagy vetítés erre az alkalomra születik, megismételhetetlenek - fogalmazott.

Kiemelte: a rendezvény visszatérő vendégei között van Grandpierre Atilla csillagász, kutató, a VHK énekese, akinek fellépése tavaly is nagy sikert aratott. Idei előadásának címe Az élet forradalma. A fesztivállal már az elejétől szorosan egybeforrt Ébrenálmodók Rituális Színház különleges filmvetítéssel készül az alkalomra, Ruba Szilvia pedig ezúttal egy tánccsoporttal érkezik, és képei is láthatók lesznek a rendezvényen - sorolta.

A fesztivál Az eredendő című, Ruba Szilvia és Kobza Vajk munkáiból összeállított kiállítással nyílik. Mint a művész fogalmazott, az alkotás során a történelem előtti idők sámáni képi világát emelték át a jelenbe.

A programok között szerepel S. Varga Ilona világjáró fotográfus előadása, aki saját élményeiről, a tibeti ünnepekről és furcsaságokról tart vetítéssel kísért beszámolót.

Ezt követően az érdeklődők Toót-Holló Tamás könyvbemutatóján vehetnek részt, amelyen az író a garabonciás hagyomány és a metafizikai világnézet határmezsgyéjére kalauzolja el a közönséget.

Átkelés a láthatatlanba címmel Heidrich Roland egyszemélyes zenés projektjével folytatódik a program, a művész villanygitárral lép fel, eddig ismeretlen hangzásvilágokat megnyitva a hallgatóság előtt.

A fesztiválon az Azték Indián Tánckör rituális táncokkal lép fel, majd Mihályfi Márta néprajzkutató tart előadást a mexikói indiánok halottak napi szokásairól és a halotti oltár készítésének módjairól. A fesztivált a rituális színház filmvetítése, majd zene zárja.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×