eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A magyar operett napja - Átadták a Budapesti Operettszínház elismeréseit

Dancs Annamari kapta Az évad operettszínésze, Szomor György pedig Az évad musicalszínésze díjat szombat este a Budapesti Operettszínházban, ahol a magyar operett napja alkalmából adtak át elismeréseket.

Az operett műfaj két kiválóságának élete is szorosan kötődik október 24-hez: 1882-ben e napon született Kálmán Imre, 1948-ban pedig ekkor hunyt el Lehár Ferenc. Az operettszínház és a Musica Hungarica Kiadó kezdeményezésére 2002 óta október 24-én ünneplik a magyar operettet.

Hagyomány az is, hogy több kategóriában a magyar operett estéjén adják át a Budapesti Operettszínház elismeréseit. Az idei díjakat a Csínom Palkó előadása előtt vehették át a művészek.

A színház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az operettszínház menedzsmentjének döntése alapján Az évad operettszínésze díjat Dancs Annamari kapta klasszikus operettek szubrett szerepeiben, különös tekintettel A Csárdáskirálynő Stázi szerepében nyújtott teljesítményéért.

Az évad musicalszínészének járó elismerést Szomor György musical szerepekben való játékáért, különös tekintettel az Isten pénze című produkció, Scrooge szerepében nyújtott teljesítményéért vehette át.

Az évad legígéretesebb ifjú művészének odaítélt Marsallbot-díjat Gubik Petra a Fame című musical Carmen szerepében nyújtott alakításáért kapta meg.

A Musica Hungarica Kiadó életműdíját Benkóczy Zoltánnak ítélték oda több évtizedes színművészi teljesítményéért.

A Bársony Rózsi-emlékgyűrűt Kállay Bori a Csárdáskirálynő Anhilte szerepében nyújtott teljesítményéért vehette át.

Szombaton és vasárnap, a magyar operett napján és másnap Élő hagyomány címmel az operettről rendeznek tudományos és szakmai konferenciát a Budapesti Operettszínházban a Színház-és Filmművészeti Egyetemmel közös szervezésben.

A kétnapos eseménysorozaton ismert alkotóművészek és tapasztalt történészek elemzik az operett élő hagyományát azzal a szándékkal, hogy újra a szakmai és tudományos beszéd tárgya legyen ez a zenés színházi műfaj - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×