eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az olaszok is elámultak a magyar festők képein

Raffaello "Esterházy Madonnája" mellett Rippl-Rónai "Kalitkás hölgy" és Szinyei Merse "Majális" című festménye aratja a legnagyobb elismerést a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából összeállított milánói tárlaton. A Palazzo Reáléban "Raffaelótól Schieléig" címmel látható az időszaki tárlat.

A Szépművészeti Múzeum felújítása idején az intézménynek lehetősége nyílt rá, hogy azon jelentős alkotásait, amelyeket nem tud bemutatni, kölcsön adja külföldi kiállításra. Raffaello, Tintoretto, Dürer, Velázquez, Goya, Manet, Monet, Cézanne, Gauguin vagy Schiele művei mellett a Magyar Nemzeti Galéria anyagából több hazai művész munkássága is európai kontextusban mutatkozhat be, többek közt Markó Károly, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József és Vaszary János művei is.

Stefano Zuffi, a kiállítás olasz kurátora elmondta, a tárlat 9 termében kronologikusan, installációjában is egy kisebb múzeumot imitálva mutatják be a két budapesti gyűjteményből válogatott több mint 70 művet az 1500-as évektől az 1900-as évek elejéig.

Az első két teremben a helyi közönség szívéhez közel álló itáliai reneszánsz alkotók munkái láthatók, központi helyen Rafaello Esterházy Madonnájával, ami tavaly karácsonykor 40 napig látható volt egy ingyenes minikiállításon, és csaknem 94 ezer látogatót vonzott. Stefano Zuffi elmondta, a kiállítás kicsomagolásakor a sokat látott rakodómunkások is elámultak egy pillanatra a mű szépsége láttán.

A német műveket, köztük Dürer és kiállítást is hirdető Cranach "Salome Keresztelő Szent János fejével" című festményét is bemutató teremben Stefano Zuffi elismerte: az olasz közvélemény számára, amely az itáliai művészeket ismeri, már a német és németalföldi festők alkotásai is különlegességnek számítanak. A barokk termektől kezdve megjelennek a magyar alkotások is, előbb egy Mányoki festmény, majd Markó Krályo itáliai idillje nyomán az utolsó előtti teremben Rippl-Rónai Kalitkás nőjével, ami a kurátornak is a kedvenc magyar alkotása a tárlaton.

Az utolsó teremben Szinyei Merse Majálisát a jelentős létszámú közönségből sokan francia alkotásnak vélik Manet, Monet és Cézanne művei mellett. A szeptember 17-tól február 7-ig látható tárlatra a folyamatos érdeklődést látva csaknem 120 ezer nézőt várnak a milánói dóm szomszédságában álló Palazzo Reáléba. A Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria kincsei ezt követően részben Párizsba utaznak, ahol márciusban a Musee du Luxembourgban nyílik egy francia kurátor által szerkesztett tárlat.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×