eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyedülálló dokumentumfilm a Csomolungma megmászásáról

Kínában bemutatták az ország első dokumentumfilmjét a Csomulungma (Mount Everest) északi oldali megmászásáról, egyben a csúcs meghódítására indulók segítőiről, a tibeti serpákról.

A Himalája: a paradicsomba vezető létra című alkotás az előkészületekkel együtt négy év alatt született meg, stábja gyakran több mint 5000 méter tengerszint feletti magasságban dolgozott. Õk voltak az elsők a szakmában, akik 6500-6800 méteren légi felvételeket készítettek. Két tibeti kísérőt három hónap alatt képeztek ki operatőrnek.

A 89 perces film főszereplői az "adrenalinfüggő", csúcsvadász hegymászók mellett lévő serpák, pontosabban egy csoportjuk, akik a tibeti hegymászóiskolában végeztek hatéves kurzusukkal. Õk nemcsak a Himalája-expedíciók nélkülözhetetlen résztvevői és a mászók támaszai, de ők azok is, akik például megjavítják, karbantartják az útvonal menti kötelet, sátrat vernek.

- Tanítványaink a szomszédos falvakból érkeznek, olyanok, akik a pásztorkodás helyett valami egészen mást választanak élethivatásul - jegyezte meg a Hszinhua hírügynökségnek Purbu Donrup, az oktatási intézmény igazgatóhelyettese. Õ maga 16 éven át mászta a világ legmagasabb hegyét, és nyolcszor jutott fel a csúcsra.

A film készítésében han kínaiak, tibetiek és külföldiek is részt kaptak, volt, aki költségvetésébe a saját lakásának árát adta bele, online gyűjtés révén pedig több mint hétszázan adományoztak kisebb-nagyobb összegeket. Ötmillió jüannal (215,7 millió forint) fogtak neki és végül 13 millióba (561 millió forint) került. A hiányzó összeget szponzorok pótolták.

A Global Times című lap arról is beszámolt, hogy a film ötlete Lej Csien-csüntől, a Tsinghua Egyetem docensétől származott, aki 2009-ben felkereste a hegymászók akkor tízéves iskoláját. Élményei nyomán döntött arról, hogy belevág a filmkészítésbe, és ő kérte fel Hsziao Han dokumentumfilmest, társuljon hozzá. Az operatőrök munkáját a 20 éves tapasztalattal rendelkező Tasi Vang-gjal irányította, aki korábban közreműködött a BBC dokumentumfilm-sorozatának elkészítésében is.

A film iránt eddig már hét nagyobb tévétársaság is érdeklődést mutatott, köztük a BBC, az al-Dzsazíra, valamint a japán NHK. Kína hét városában több mint 2800 filmszínház vállalkozott a bemutatására.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×