eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk

Kárpát-medencei Magyarok Zenéje: koncertek több helyszínen

Folytatódik a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) koncertsorozat és adománygyűjtés a határon túli magyar településeken. Október 18-án Magyarkanizsán, 24-én Nagyváradon lesz rendezvény, a záró gálát november 8-án tartják a Pesti Vigadóban.

Mindhárom eseményen fellép Agócs Gergely és Agócs Julianna. A további produkciók sorában szerepel a Sebő együttes, Bakos Árpád és az Ethnokor, Kacsó Hanga Borbála, Pál István Szalonna és Bandája, a Nagyvárad Táncegyüttes, valamint a Borzsavári Népzenekar - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Stereo Kft. és a Periferic Records 2001 óta szervezi a Határon Túli Magyarok Zenéje koncerteket, amelyek 2008-tól Kárpát-medencei Magyarok Zenéje néven zajlanak. Bartók és Kodály nyomdokait követve úgy gondoljuk, hogy a népzenének, világzenének is ott a helye a színházakban, fényes hangversenytermekben - mondta Böszörményi Gergely koncertigazgató, kiadó korábban az MTI-nek.

Az idei koncertsorozat szeptember 9-én indult a kárpátaljai Visken, a második helyszín 30-án a muravidéki Lendva, a harmadik október 7-én a felvidéki Dunaszerdahely volt. Az október 18-i magyarkanizsai állomást a 24-i nagyváradi állomás követi, végül november 8-án 17 órától a Pesti Vigadó dísztermében tartják a budapesti gálát. Ezen beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, fellép Agócs Gergely, Agócs Julianna, Kacsó Hanga Borbála, a Borzsavári Népzenekar, Bakos Árpád és az Ethnokor, valamint Pál István Szalonna és Bandája. A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, az egyházi védnök Szabó István református püspök.

"Fontosnak tartjuk azt a szolgálatot és missziót, amelynek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében, harmóniában élhetnek. Ehhez egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, valamint kulturális kapcsolataink javítása és bővítése elengedhetetlen feltétel" - fogalmazott korábban Böszörményi Gergely.

A szervezők az elmúlt évek során mintegy 18 millió forint értékben adományoztak CD-ket határon túli városok könyvtárainak. Az idei, mintegy 2,5 millió forint értékű CD-adományt a Pesti Vigadóban adják át a határon túli városok könyvtárainak, az összegyűlt pénzadományt pedig Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspöknek. Az eddigi három idei koncerten mintegy 420 ezer forint gyűlt össze.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×