Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Férfiprostitúcióról szóló regény nyerte a spanyol Planeta-díjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei Planeta-díjat, amely a legnagyobb pénzjutalommal, 601 ezer euróval (185,8 millió forint) járó spanyol nyelvű irodalmi elismerés, Alicia Giménez-Bartlett spanyol írónő vehette át Meztelen férfiak című, férfiprostitúcióról szóló regényéért Barcelonában a péntek hajnalba nyúló gálán.

A nyertes saját írását "társadalmi metszetként" jellemezte, amely arról szól, hogy mi történik ma a társadalomban azokkal a fiatalokkal, akiknek nincs munkája, belesodródnak az éjszakai életbe, ahol éjszakai klubokban táncolnak meztelenül.

"Alicia Giménez-Bartlett belesett az alvilágba" - fogalmazott méltatásában Fernando Delgado, aki a neves írókból álló héttagú zsűri nevében indokolta a döntést, kiemelve azt a nyelvi pontosságot, amellyel a szerző a különböző társadalmi osztályok beszédstílusát, nyelvi fordulatait beépítette regényébe.

A győztes regényt 486 pályamű közül választották ki. A Planeta-díj érdekessége, hogy az írók álnéven és álcímen küldik be munkáikat. Alicia Giménez-Bartlett neve a versenyben Toni Farga volt, regényét a zsűri Viharfelhők címen olvasta.

A 64 éves írónő a spanyol nyelvű irodalomban detektívregényeiről ismert, amelyeknek főhőse Petra Delicado főfelügyelő.

A díjat a Planeta Kiadó alapította 1952-ben, világviszonylatban a második legnagyobb pénzjutalommal járó irodalmi elismerés a Nobel-díj után.

A díjkiosztó gála minden évben az egyik legjelentősebb társasági eseménynek számít Spanyolországban, amelyen az irodalom képviselőin kívül a legismertebb művészek, politikusok, gazdasági vezetők is megjelennek.