Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Santiago Calavatra kapja az idei Európai Építészeti Díjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Santiago Calatrava spanyol-svájci építőmérnök, építész kapja a 2015-ös Európai Építészeti Díjat.

Az elismerést a Chicago Atheneum nemzetközi építészeti és formatervezési múzeum ítéli oda évente az Európai Építészeti, Művészeti, Formatervezési és Urbanisztikai Központtal együttműködésben.

"Santiago Calatrava több mint építész: vízióval rendelkező teoretikus, filozófus és utópista. Ezen kívül igazi művész a mérnöki munkában és az építészetben, így épületei nem pusztán épületek, hanem műalkotások" - idézi a díj odaítéléséről szóló közlemény Christian Narkiewicz-Laine-t, a chicagói múzeum vezetőjét.

Az indoklás az építész egész életművére hivatkozik, de külön kiemeli a zürichi Stadelhofen pályaudvart, a barcelonai Bac de Roda hidat és a díjnyertes calgaryi (Kanada) békehidat.

A zsűri méltatja azokat a kiállításokat is, amelyeket a világ legjelentősebb múzeumban (Ermitázs 2012, MoMA 1992) szenteltek az építész munkásságának.

A díjat november 17-én adják át New Yorkban, a díjazott által tervezett "neofuturista pályaudvaron", a World Trade Center Transportation Hub-ban.

A European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (ECAADUR) "neofuturista építészként, építőmérnökként, szobrászként és festőművészként" határozza meg az 1951-es születésű Calatravát.

Santiago Calatrava a zürichi műegyetem elvégzése után, 1981-ben a svájci nagyvárosban alpaította meg saját tervezőirodáját, amely jelenleg is a vállalkozás székhelye, noha időközben New Yorkban és a katari Dohában is nyílt fiókja.