Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnőtt Magyarországon a túrázók száma az elmúlt hónapokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Annak köszönhetően, hogy felszabadult a vasárnap, jelentősen megnőtt a túrázók száma Magyarországon a statisztikák szerint - mondta Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke szombat este a közmédia A Kékkör napja - Sok millió lépés Magyarországon című természetjárást népszerűsítő tematikus napjának zárásaként.

Az ország túraútvonalait és tájainak szépségét bemutató tematikus nap során a Duna World és a Duna Televízió műsorában a Galyatetőn, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, a Baján és Debrecen környékén található túrahelyszíneket mutatták be a nézőknek.

"2500 kilométert összekapcsolni nem egyszerű feladat. Bár egy ilyen utat nem lehet mindig, száz százalékosan tökéletes állapotban fenntartani, az Országos Kékkör mégis a kornak megfelelő túrázás élményét nyújtja mindenkinek" - fejtette ki a szövetség elnöke.

Mint azt Garancsi István elmondta, sok, az útvonal mentén lévő önkormányzat, hátrányos helyzetű település köszönte meg nekik a Kékkör felújítását. "A turisták sok helyre életet visznek, a fejlesztéseknek köszönhetően új vállalkozások nyíltak meg. A helyieknek a felújítás nagy előnyöket hozott, számunkra pedig nagy felelősséget, hogy fenntartsuk és továbbfejlesszük azt" - tette hozzá.

Juhász Árpád geológus szerint a magyar túrázók általában vigyáznak a környezetükre, a felújított objektumokra. Az ifjabb generációk számára rendszeresen szervezett túrákon a fiatalok megtanulhatják a természet védelmének írott és íratlan szabályait is, amelyek révén hosszútávon megőrizhetik a természet szépségét és érintetlenségét - mondta.

Az Országos Kékkör turistaútvonal szeptember végére újult meg teljesen: egységesíti a három Kéktúrát, ezzel Európa egyik legmodernebb és leghosszabb, egyedülálló, egységes kékjelzésű, 2550 kilométeres turistaútvonala jött létre, amely körbejárhatóvá teszi az országot. A beruházás 2,7 milliárd forintos uniós támogatással valósult meg, segítségével megújult a Galyatető Turistaház, a jövőben pedig a badacsonyi Rodostó Turistaházat és a szentendrei Lajos forrást is rendbe hozzák.

Az Országos Kékkört három túramozgalom alkotja: az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra. A legrégebbi közülük az Országos Kéktúra, amely Magyarország középhegységein áthaladó, Írott-kőtől Hollóházáig tartó, folyamatos turistaút 1128 kilométer hosszan. Ez volt az ország és Európa első hosszú távú turistaútja.

A három éven át tartó fejlesztés keretében több mint 210 helyszínen zajlott felújítás: a nyomvonal megtisztítása mellett turistaházak, hidak, kilátók, források, pihenőhelyek épültek, illetve újultak meg, kerékpáros útvonalakat jelöltek ki. Újrafestették a jelzéseket, tízezer információs táblát helyeztek ki, emellett elvégezték az útvonal GPS-alapú felmérését is.

A közmédia tematikus napjának célja a természetjárás szépségeinek megismertetése és megszerettetése volt. A többórás műsorfolyam során a nézők megtudhatták, hogy mi nem hiányozhat a hátizsákból, hogyan kell elkészíteni egy szabályos tűzrakást, mi szükséges a kinti éjszakázáshoz és hogyan lehet baj esetén segítséget hívni, emellett szó esett többek közt a megfelelő túraöltözékekről, az erdő veszélyeiről és illemtanáról is.