eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Veszélyben a Snétberger központ?

Veszélybe került a hátrányos anyagi helyzetű zenész fiatalokat felkaroló Snétberger Zenei Tehetség Központ. Az InfoRádió értesülései szerint nincs meg a fedezet a következő tanévre.

A Snétberger Zenei Tehetség Központot 2011-ben adták át Felsőörsön. Olyan zenészek tanították itt az elmúlt években a tehetséges, ám nehéz körülmények közül érkező fiatalokat, mint Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, vagy Robi Lakatos.

A központ több, mint 800 millió forintból épült a Norvég Alap pénzéből, melyhez több, mint 100 milliót adott az állam.

A Snétberger Ferenc világhírű gitáros nevével fémjelzett központ már korábban is küzdött anyagi nehézségekkel de eddig mindig sikerült összeszedni az éves csaknem százmillió forintos fenntartási költséget. Ebből szezononként 60 hátrányos helyzetű gyermeket oktatattak.

A pénzt különböző helyekről, főként hazai forrásokból teremtették elő, de az utóbbi években ez egyre nehezebben sikerült. A kormány több tízmillió forintot vállalt ebből éves szinten.

A Norvég Alap támogatási szerződése szerint a projektgazda felelőssége, hogy a 12 hetes iskolához a bevételt megteremtse. Ehhez a nagy értékű, szállodának is alkalmas épületet a 12 hetes tanítási időn kívül bárhogy hasznosíthatta. A lényeg, hogy a fenntartási költséget megszerezze.

Az InfoRádió úgy tudja, a következő tanévre ezt már nem tudja megoldani és veszélybe került a tehetséges fiatalok jövőbeni oktatása.

A Norvég Alappal kötött szerződés szerint 2022-ig kötelező a fenntartónak üzemeltetni az iskolát, ha ezt nem teszi meg, akkor az egész, 800 milliós összeget is visszakérhetik. Az InfoRádió értesülései szerint az ügy már elérte a diplomáciai szinteket is.

Hanganyag: Boros Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×