Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megújult a Budavári Nagyboldogasszony-templom harang- és kilátótornya

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megújult a Budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) harang- és kilátótornya, amely péntektől a nagyközönség számára is látogatható - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-t.

A felújított építményt Süllei László kanonok, plébános szabadtéri szentmise keretében áldotta meg - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Mátyás-torony teljes magassága 78 méter, a kilátó erkély 47 méter magasan van, és összesen 197 lépcsőfok vezet oda. A toronyban három tűzgátló ajtót szereltek fel, irányító és menekülési útvonalat jelző táblákat helyeztek el, megerősítették a zárterkélyes terasz korlátait és biztonsági rácsait. A kilátószinten biztonságos járófelületet alakítottak ki, illetve ugyanitt biztonsági hálót szereltek fel.

A közlemény szerint Tarlós István főpolgármester, aki a helyreállítás költségeihez tízmillió forinttal járult hozzá, a rendezvényen elmondott beszédében szólt arról, hogy egyházi hagyomány szerint a templomot Szent István alapította 1015-ben, erről azonban írásos vagy tárgyi adat nem maradt fenn. Az azonban tény, hogy 1257-ben az ősiség jogán már elsőbbséget élvezett a 13. században épült Mária Magdolna-templommal szemben.

Az épület mai képe az 1874 és 1896 között Schulek Frigyes vezetésével végzett újjáépítés során alakult ki. A második világháborúban súlyosan megsérült az épület, a helyreállítási munkák csak 1970 körül fejeződtek be, de az utolsó háborús sérülést csak 1984-ben sikerült eltüntetni.

A főpolgármester elmondta, hogy 2005-től, túlnyomórészt állami beruházás keretében nagyszabású, teljes felújítási munkálatok indultak. A munkálatokat, amelynek során a templom kívül-belül megújult, 2013 októberében fejezték be.

A templom új, illetve felújított harangjait 2011 februárjában emelték be. Jelenleg összesen hét harangja van a Mátyás-templomnak.

Tarlós István közölte: 2013 után újabb két beruházás kezdődött a Mátyás templomban. Az egyik az oltárok restaurálása, a másik pedig a torony kibővített használatának kialakítása. Ez utóbbi munkálatai 2014-ben kezdődtek a Laterex Zrt. kivitelezésében - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatásában.