eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megújult a Budavári Nagyboldogasszony-templom harang- és kilátótornya

Megújult a Budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) harang- és kilátótornya, amely péntektől a nagyközönség számára is látogatható - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-t.

A felújított építményt Süllei László kanonok, plébános szabadtéri szentmise keretében áldotta meg - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Mátyás-torony teljes magassága 78 méter, a kilátó erkély 47 méter magasan van, és összesen 197 lépcsőfok vezet oda. A toronyban három tűzgátló ajtót szereltek fel, irányító és menekülési útvonalat jelző táblákat helyeztek el, megerősítették a zárterkélyes terasz korlátait és biztonsági rácsait. A kilátószinten biztonságos járófelületet alakítottak ki, illetve ugyanitt biztonsági hálót szereltek fel.

A közlemény szerint Tarlós István főpolgármester, aki a helyreállítás költségeihez tízmillió forinttal járult hozzá, a rendezvényen elmondott beszédében szólt arról, hogy egyházi hagyomány szerint a templomot Szent István alapította 1015-ben, erről azonban írásos vagy tárgyi adat nem maradt fenn. Az azonban tény, hogy 1257-ben az ősiség jogán már elsőbbséget élvezett a 13. században épült Mária Magdolna-templommal szemben.

Az épület mai képe az 1874 és 1896 között Schulek Frigyes vezetésével végzett újjáépítés során alakult ki. A második világháborúban súlyosan megsérült az épület, a helyreállítási munkák csak 1970 körül fejeződtek be, de az utolsó háborús sérülést csak 1984-ben sikerült eltüntetni.

A főpolgármester elmondta, hogy 2005-től, túlnyomórészt állami beruházás keretében nagyszabású, teljes felújítási munkálatok indultak. A munkálatokat, amelynek során a templom kívül-belül megújult, 2013 októberében fejezték be.

A templom új, illetve felújított harangjait 2011 februárjában emelték be. Jelenleg összesen hét harangja van a Mátyás-templomnak.

Tarlós István közölte: 2013 után újabb két beruházás kezdődött a Mátyás templomban. Az egyik az oltárok restaurálása, a másik pedig a torony kibővített használatának kialakítása. Ez utóbbi munkálatai 2014-ben kezdődtek a Laterex Zrt. kivitelezésében - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatásában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×