Mankell-lel együtt Wallander is meghalt

InfoRádió / MTI
2015. október 8. 05:41
A hétfőn elhunyt svéd regényíró, Henning Mankell kiadója ellenzi, hogy felhasználják az általa alkotott regényalakokat, közöttük a híres Kurt Wallander felügyelőt.

"Szó sem lehet róla, hogy újabb könyvek szülessenek Wallanderrel" - mondta a Leopard kiadót 2001-ben megalapító svéd Dan Israel az AFP francia hírügynökségnek.

A kiadó ellenezni fogja, hogy Mankell bármelyik regényalakja más írók tollából újjászülessen, azaz megismétlődjön, ami a Millennium svéd krimisorozattal történt, amelyet egy svéd író folytatott tíz évvel a szerző, Stieg Larsson halála után.

Dan Israel hangsúlyozta, hogy megvédi munkatársa és barátja irodalmi örökségét, bár még nem ismeri a végrendeletét. A kiadó szerint Mankellnek a svéd sajtóban emlegetett utolsó műve, amelyen a halála előtt dolgozott, piszkozat formájában készült el és közölhetetlen.

A Svédországban és Mozambikban felváltva élő Henning Mankell a skandináv krimi egyik óriása.

"Nélküle a skandináv detektívregény nem lett volna ennyire ismert külföldön. Krimiírónál azonban sokkal több volt" - mondta a könyvkiadó.

Az életének 68. életévében hétfőn Göteborgban súlyos rákbetegségben elhunyt Henning Mankell a Wallander-sorozat 12 könyvén kívül mintegy harminc művet írt, közöttük tucatnyi gyerekkönyvet. Művei 40 millió példányban keltek el világszerte.