eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Év végére elkészül a perkátai Győry-kastély teljes felújítása

Teljesen felújítják a perkátai Győry-kastélyt nettó 380 millió forintból, a munkálatok az év végéig befejeződnek.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára közölte, hogy a kormány - uniós forrásból - 345 millió forinttal támogatja a beruházást. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően "Perkáta felkerül Fejér megye turisztikai térképére".

Mint mondta, a Mezőföld közepén található település kiemelkedő agráriummal rendelkezik, azonban szálláshelyek és turisztikai látványosságok híján volt eddig. Úgy vélte, a beruházást követően a kastélyépület és környezete turisztikai vonzerőt fog jelenteni és a tervezett kiállítások is érdeklődésre tarthatnak számot.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a főépület mellett álló két melléképület (az egykori vendégépület és a konyha) is megújulhat a jövőben.

Somogyi Balázs (PÖPE-FIDESZ-KDNP), Perkáta polgármestere jelezte, hogy az emeleti főhomlokzati termek falkutatása során több réteg vakolat alatt késő barokk festéseket találtak. A középső dísztermet is magában foglaló homlokzati teremsor díszítése egykorú, azonos technikájú, összetartozó kompozíciójú falképek sora, amelynek stílusjegyei, festéstechnikája alapján készítésük az 1700-as évek végére tehető. Megjegyezte, hogy lesz lehetőség a restaurálásra, mert a projekt tartalmaz erre vonatkozó költségelemet.

Márciusban a projektindító sajtótájékoztatón L. Simon László elmondta, hogy a műemléképület kívül-belül megújul, eredeti tereit visszaállítják, hogy kulturális és turisztikai funkcióit a jövőben megfelelően elláthassa.

Közölte: a perkátai kastély rekonstrukciója nem része a Nemzeti Kastélyprogramnak, de tervben van egy önálló Fejér megyei kastélyturisztikai túraútvonal létrehozása, amelynek fontos része lesz a Győry-kastély. A "magyar Loire" Bicskétől egészen Előszállásig és Dégig nyúlhat, amely akár egy hétre programot kínál a turistáknak - tette hozzá.

A településvezető elmondta: Perkátának van a legrégebbi kínai kapcsolata Magyarországon, de Kínában is az egyik legrégebbi hivatalos testvértelepülési kapcsolat Peking egyik kerületéé és Perkátáé.

A kulturális együttműködés újabb fejezeteként a kínai testvérváros rendelkezésre bocsát egy 800 évre visszatekintő pekingi várostörténeti kiállítási anyagot, amely Európában is egyedülálló lesz. Emellett a település egy másik állandó tárlaton a 19. századi magyar nemesség és egyben a Győry-család életét bemutató kiállítást tervez megvalósítani.

A klasszicista kastély főépülete az 1700-as évek második felében már a díszudvarral és nagyméretű kastélyparkkal a Győry-család birtokában volt. Az 1820-as években a két oldalszárny megépítésével, új funkcionális egységek jöttek létre.

A II. világháborút követően, az államosításkor a főépületben általános iskolát alakítottak ki, közben elkezdődött a mostani iskola építése, ahova 1974-ben költözhettek be a diákok. A kastély épületén 1975 és 1979 között a szükséges felújításokat elvégezték, művelődési ház és könyvtár üzemelt benne.

Perkáta és a Kínai Népköztársaság kapcsolata 1960-ig nyúlik vissza, amikor is a perkátai mezőgazdasági termelőszövetkezettel alakított ki kapcsolatot a Peking melletti Huahsziang népi kommunája. A rendszerváltás után is megmaradt a kapcsolat, 2001-ben pedig aláírták a testvérvárosi szerződést Perkáta és a most már Pekinghez tartozó, annak egyik kerületének számító Huahsziang között.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×