Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhunyt Henning Mankell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Henning Mankell elhunyt - olvasható az író honlapján. Álmában halt meg hétfőn kora reggel, Göteborgban, 67 éves korában. A müncheni Hanser Verlag hétfői közlése szerint Mankell súlyos rákbetegsége következtében halt meg.

Henning Mankell egyike a neves kortárs svéd szerzőknek, sokan szeretik műveit Svédországban és a világ minden táján. Életműve tartalmaz mintegy negyven regényt és számos színdarabot.

Könyvei világszerte több mint negyven millió példányban keltek el, és lefordították több mint negyven nyelvre. Művészetének egyik meghatározó eleme a szolidaritás a rászorulókkal.

Henning Mankell Svédország mellett Mozambikban is sok időt töltött, ahol egy színház művészeti vezetője volt.

Az írót gyászolja felesége, Eva Bergman (Ingmar Bergman lánya) és fia, Jon Mankell.

A Wikipédia egyebek mellett ezt közli az íróról:


Henning Mankell Stockholmban született, apja bíró volt, nagyapja zeneszerző. Mankell húsz évesen kezdte karrierjét, mint író és segédrendező a stockholmi Riks színházban. A következő években több színházzal dolgozott együtt Svédországban.

Fiatalkorában baloldali politikai aktivista, a Vietnami háború, a dél-afrikai apartheid és a portugálok mozambiki gyarmatosítási erőfeszítéseinek erős ellenzője volt.

Miután Zambiában és más afrikai országokban is élt, Mankellt meghívták a Teatro Avenida színhába Mozambik fővárosában, Maputoba. Érkezés után legalább fél évet töltött Maputoban a színházzal és írással foglalkozva. 1985-ben megalapította az Avenida Színházat Maputoban.

Saját kiadót is működtetett (Leopard Förlag) fiatal afrikai és svéd tehetségek támogatására. 2007-ben 15 millió svéd koronával (1,6 millió euró) támogatta az SOS Gyermekfalut Mozambikban.

Mankell rész vett a Tetthely című német krimisorozat két epizódjának forgatásában, melyekre a Klaus Borowskit alakító Axel Milberg színész kérte fel. Az epizódokat 2010-ben mutatták be Németországban.