Felnőtt szakácsok között Elek Richárd, cukrászok között Domonkos Dávid, junior szakács kategóriában pedig Hack Barnabás versenyez, a versenyzők felkészítését a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatta.
2007-ben a WACS azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenyt, hogy lehetőséget teremtsen a több mint 100 tagország közel 10 millió séfje számára, hogy egy közös, élő, melegkonyhás verseny alkalmával megmérettethessék magukat világszinten. A versenyen a középdöntőkből kerülnek ki minden alkalommal a legjobb séfek, akik hazai selejtezőjüket megnyerve, a legjobbnak bizonyulnak a kontinentális régiójukban is.
A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel- főétel- desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolódásokkal tálalnak a zsűrinek. A cukrászok esetében a kötelezően előírt Valrhona csokoládé torta mellé még egy legalább 60 centiméter magas artisztikai színvonalú díszmunkát is el kell készíteniük, amelyhez 6,5 óra áll rendelkezésre.
A versenyen túl a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) lehetőséget kapott, hogy Hungarikum Kiállítással jelenjen meg.
A versenyt a PVA Expo szakkiállításon rendezik, ahol közel 28 ezer négyzetméteren, több száz kiállító és közel 35 ezer látogató jelenik meg a vendéglátás és turizmus minden területéről.