eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Japán nó énekes adja elő Eötvös Péter Harakiri című kamaraoperáját

A Budapest Music Centerben (BMC) lép fel szeptember 22-én Aoki Rjokó japán nó énekes, aki Eötvös Péter Harakiri című kamaraoperáját is előadja a szerző jelenlétében.

Aoki Rjokó a japán állam kulturális nagyköveteként érkezik Magyarországra, hogy egy beszélgetéssel kísért különleges előadóesten Eötvös Péter zeneszerzővel közösen adjanak képet a japán zenei tradíciókról, valamint a tradíciók és a modernizmus találkozásáról a BMC könyvtárában.

A program különlegessége Eötvös Péter 1973-ban született, japán nyelvű kamaraoperájának, a Harakirinek az élő előadása lesz Aoki Rjokó tolmácsolásában.

A darab születését egy valós esemény, Misima Jukio 1970-ben elkövetett harakirije ihlette, valamint Bálint István "bohócjelenete", melyet a japán költő öngyilkossága után, a tiszteletére írt.

Eötvös Péter munkásságának meghatározó eleme a japán kultúra iránti érdeklődés, több művében is felhasználta az Oszakában szerzett tapasztalatokat, inspirációt - írja közleményében az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány.

Aoki Rjokó 2010-ben kezdte el úttörő kísérletét, melynek keretében kortárs zeneszerzőket inspirált a hagyományos nó éneklés újrafogalmazására, kortárs zenei környezetben való megmutatására. Az elkészült művek a 2014-ben megjelent Noh X contemporary music című albumán is hallhatóak.

A program az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány szervezésében, a mustMEET Composers sorozat részeként, a Japán Alapítvány és a BMC támogatásával valósul meg.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×