Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szibériában is díjat kapott a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmje a Hanti-Manszijszkban megrendezett Spirit of Fire nemzetközi filmfesztivál zsűrijétől Bronz Tajga díjat kapott - közölte a Magyar Filmunió csütörtökön az MTI-vel.

A 13. alkalommal megrendezett Spirit of Fire filmfesztivál versenyprogramjába 18 pályakezdő játékfilmrendező munkáit hívták meg a szervezők. A fesztivál zsűrije Alekszej Fedorcsenko orosz rendező (Az első emberek a Holdon, Csendes lelkek) elnökletével idén Reisz Gábor VAN című filmjének ítélte a Bronz Tajga díjat.

A február 21. és 25. között megrendezett mustra díszvendége Catherine Deneuve francia filmdíva volt.

A Filmalap támogatásával készült alkotást októberi bemutatója óta több mint 50 ezren nézték meg a mozikban, ezzel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.

A VAN világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt nyáron, majd többek között Palics, Helsinki, Luxembourg és Cottbus filmfesztiváljai tűzték műsorra. Reisz Gábor első játékfilmje november végén a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat is elnyerte. A rangos olasz fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv trófeájával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is a VAN kapta.

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan a ma Budapestjén játszódó, gyakran szürreális film, amelynek főszereplője a felnőtté válással küzdő 29 éves Áron. A film főszerepeiben Ferenczik Áron, Takács Katalin, Kovács Zsolt és Makránczi Zalán látható. A film producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere pedig Petrányi Viktória volt - olvasható a közleményben.