eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Versenybe száll a Fehér Isten Belgrádban

Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása is szerepel a szerb fővárosban pénteken kezdődő 43. FEST nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában.

A belgrádi filmszemlén - amelyen több mint 90 alkotást mutatnak be - idén először hirdettek versenyprogramot. A Fehér Istennek 14 másik produkcióval kell megmérkőznie a legjobb filmnek járó díjért.

A fődíj a Belgrádi győztes (Belgrade Victor) nevet viseli, utalva a nándorfehérvári vár parkjában, a Kalemegdanon álló szoborra. Emellett kiosztják a legjobb rendezőnek, forgatókönyvnek, színésznek és színésznőnek járó elismerést.

A fesztivál kilenc programjában 124 alkotást, köztük két új szerb filmet láthat a közönség összesen több mint 240 vetítésen. A versenyprogramban szereplő filmek mindegyike valamilyen módon a felnőtté válás témáját járja körül.

A belgrádi mustrán versenyen kívül hollywoodi produkciókat is láthat a közönség. Bemutatják a vasárnap esti Oscar-gálát négy díjjal záró Birdmant, a furcsa milliárdos és az olimpiai birkózók kapcsolatáról szóló Foxcatchert, a megalkuvást nem ismerő zeneiskolai tanár és elszánt diákja közötti harcot bemutató Whiplasht, amelyért J. K. Simmons a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját vehette át, a Still Alice című Alzheimer-drámát, amelyért Julianne Moore kapott Oscar-díjat, valamint A mindenség elmélete című filmet, amelynek főszereplője, Eddie Redmayne szintén Oscart kapott vasárnap éjjel.

Február 27. és március 8. között a FEST főprogramjában ezen kívül a véres balesetekre éhező operatőr története, az Éjjeli féreg, Woody Allen Káprázatos holdvilágja, David Cronenberg Térkép a csillagokhoz című alkotása, Susanne Bier, az egyik legelismertebb dán rendező En chance til (Második esély) című filmje, valamint számos más alkotás szerepel.

A filmfesztivált az Yves Saint Laurent című francia életrajzi dráma nyitja meg pénteken.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×