Versenybe száll a Fehér Isten Belgrádban

InfoRádió / MTI
2015. február 24. 06:28
Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása is szerepel a szerb fővárosban pénteken kezdődő 43. FEST nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában.

A belgrádi filmszemlén - amelyen több mint 90 alkotást mutatnak be - idén először hirdettek versenyprogramot. A Fehér Istennek 14 másik produkcióval kell megmérkőznie a legjobb filmnek járó díjért.

A fődíj a Belgrádi győztes (Belgrade Victor) nevet viseli, utalva a nándorfehérvári vár parkjában, a Kalemegdanon álló szoborra. Emellett kiosztják a legjobb rendezőnek, forgatókönyvnek, színésznek és színésznőnek járó elismerést.

A fesztivál kilenc programjában 124 alkotást, köztük két új szerb filmet láthat a közönség összesen több mint 240 vetítésen. A versenyprogramban szereplő filmek mindegyike valamilyen módon a felnőtté válás témáját járja körül.

A belgrádi mustrán versenyen kívül hollywoodi produkciókat is láthat a közönség. Bemutatják a vasárnap esti Oscar-gálát négy díjjal záró Birdmant, a furcsa milliárdos és az olimpiai birkózók kapcsolatáról szóló Foxcatchert, a megalkuvást nem ismerő zeneiskolai tanár és elszánt diákja közötti harcot bemutató Whiplasht, amelyért J. K. Simmons a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját vehette át, a Still Alice című Alzheimer-drámát, amelyért Julianne Moore kapott Oscar-díjat, valamint A mindenség elmélete című filmet, amelynek főszereplője, Eddie Redmayne szintén Oscart kapott vasárnap éjjel.

Február 27. és március 8. között a FEST főprogramjában ezen kívül a véres balesetekre éhező operatőr története, az Éjjeli féreg, Woody Allen Káprázatos holdvilágja, David Cronenberg Térkép a csillagokhoz című alkotása, Susanne Bier, az egyik legelismertebb dán rendező En chance til (Második esély) című filmje, valamint számos más alkotás szerepel.

A filmfesztivált az Yves Saint Laurent című francia életrajzi dráma nyitja meg pénteken.