Sokkolták az idei World Press Photo verseny zsűrijét

InfoRádió / MTI
2015. február 20. 19:22
Tömegesen nyújtottak be manipulált fotókat az idei World Press Photo pályázatra, az utolsó előtti fordulóba jutott képek közül minden ötödiket nem megengedett digitális utómunka miatt kellett kizárnia a zsűrinek - mondta Lars Boering versenyigazgató a Der Spiegel című német magazinnak.

Nem egyszerű világosításokról vagy apróbb retusálásokról volt szó, hanem tartalmi elemek eltávolításáról vagy hozzáadásáról.

"Sokkolt minket a dolog. Tulajdonképpen azt vártuk, hogy kevesebb ilyen esettel lesz dolgunk, nem pedig többel" - fogalmazott Boering. Tavaly a képek 8 százalékát kellett ilyen okból kizárni.

A szervezők a jövőben video-workshopokkal és típuspéldákkal szeretnék világossá tenni, hogy hol húzódik a határ a megengedett képszerkesztés és a tiltott manipuláció között.

"Tudatában vagyunk annak, hogy a fotózás sztenderdjei fejlődnek, és hogy egy fotó mindig a valóság interpretációja, de a sajtófotózásnak hitelesnek kell maradnia" - hangsúlyozta Lars Boering.

A World Press Photo 2014. évi versenyére 131 ország 5692 fotósa nevezett több mint 97 ezer felvétellel, a zsűri végül 17 ország 42 fotósát díjazta nyolc kategóriában. Az év fotója díjat a dán Mads Nissen nyerte el egy orosz melegpárról Szentpéterváron készült felvételével, amely Homofóbia Oroszországban című sorozatának része.

A díjazott fotók áprilistól egy amszterdami kiállításon láthatók, amely később egy több mint 40 országot érintő körútra indul.