Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Filmfesztivál kezdődött egy olyan országban, ahol nincsenek mozik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 60 alkotást, közöttük rövidfilmeket mutatnak be a Szaúd-Arábia keleti részén fekvő Dammamban pénteken kezdődött filmfesztiválon.

Szaúd-Arábiában nincsenek mozik, mégis immár a második fesztivált rendezik az országban: az Arany Pálmát a játékfilmek, dokumentumfilmek és diák filmesek kategóriájában ítélik oda.

A filmfesztivál záróünnepségének fényét több arab ország televíziós és filmes társadalmának kiemelkedő személyiségei emelik - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Ahmed al-Mulla, a fesztivál igazgatója.

A vahhábita királyságban az iszlám szigorúbb változatát gyakorolják, amely tiltja a mozit és az alkohol fogyasztását, Mullának azonban hét év alatt immár második alkalommal sikerült megszerveznie a fesztivált, arra hivatkozva, hogy a filmek az "élet szeretetét" dicsőítik.

Míg egyesek amiatt bírálják a filmművészetet, hogy "tönkreteheti a lelkeket", Abdalláh al-Ejaf szaúdi rendező szerint a fesztivál hozzájárul a királyságról alkotott kedvező kép kialakításához. "Úgy vélem, szép kultúránk van, amelyet feltárhatunk a világ előtt" - hangsúlyozta a rendező, aki egyben a zsűri elnöke is.

Az öt napig tartó fesztiválon vetített dokumentumfilmek egyike a Fejszál al-Otaibi rendezte Nagy esküvő, amelyet egy Comore-szigeteki kéthetes lakodalomról forgattak.

A résztvevők többsége 25 évesnél fiatalabb. A fesztivál keretében forgatókönyvírói, zenei és rendezői műhelyek is működnek, a térség filmes szakemberei pedig előadásokat tartanak.

A meghívottak között van a külföldön élő Haifaa al-Manszúr, az első szaúdi rendezőnő is, bár a részvételét még nem erősítették meg. Wadjda című filmje képviselte elsőként az országot a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában az Oscar-díjért folyó versenyben. A számos fesztiválon sikerrel bemutatott alkotás egy kislány történetét meséli el, aki kerékpárról álmodik egy olyan országban, amely tiltja a koedukációt és korlátozza a nők jogait.

Mozik nélkül nehéz filmeket vetíteni nyilvánosan Szaúd-Arábiában, de sok alkotás a YouTube videomegosztó portálon terjed - mondta el az igazgató. Magánvetítéseket is szervezhetnek.

Az igazgató elmondta, hogy az idei fesztivált egy önkéntesekből álló civil szervezet, a Társaság a Kultúráért és a Művészetért szervezte, szponzorok és partnerek támogatták. A vetítéseket a szervezet székházában tartják.

A fesztiválon 34 forgatókönyv is versenyben van az Arany Pálmáért. A nyerteseket 180 ezer riállal (13 millió forinttal) támogatják filmjük megvalósításában.