eur:
393.76
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Vidnyánszky újra a fiát rendezi

Péntek este a Körhinta című táncos-zenés előadást mutatja be a Nemzeti Színház.

Soós Imre és Törőcsik Mari átütő alakításával, 60 évvel ezelőtt, 1955-ben készítette el Fábri Zoltán rendező a Körhinta című filmet. 1956-ban mutatták be az alkotást, amit Cannes-ban Arany Pálmára is jelöltek. Annak ellenére, hogy a történet hátterében a termelő szövetkezetek és az egyéni gazdák feszültsége húzódik meg, a Körhinta elsősorban az elsöprő szerelem meséje.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója állítja most színpadra a művet, a rendező hangsúlyozta az adaptáció a mozihoz méltóan, de a színház, a tánc nyelvén fogalmaz. "Leginkább a saját magunk történetét kell ezen az anyagon keresztül megfogalmazni. Mindenkinek a saját, kis szerelmetes lelkét kell kitárja elénk. Törőcsik Mari felidézte, hogy Jean Coucteau azt mondta neki, attól jó ez a film, hogy felzeng benne a szerelem. Nem versengünk a filmmel, de szeretném, hogyha a színpadon is felzengene a szerelem."

A szigorú apa szerepét Cserhalmi György, az aggódó anya figuráját Szűcs Nelli alakítja, a szerelmeseket szétválasztani akaró gazdát, Mari vőlegényét Farkas Dénes játssza. A két fiatalt, akár a filmben is két színművészeti egyetemista, Kiss Andrea és ifj. Vidnyánszky Attila lesz. A rendező nem először dolgozik együtt a fiával. "Négy évesen instruáltam először és akkor is egy szerelmetes darabban, Ámort játszotta a Dorottyában. Harcos, saját gondolatokkal rendelkező, nem végrehajtó, hanem gondolkodó típus. Ennek örülök."

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai, kisebb egyéni szerepekben és lendületes tánctablókban, koreográfiákban lépnek színre. Zsuráfszky Zoltán az együttes vezetője látványos bemutatót ígér. "A Magyar Nemzeti Táncegyüttes 40 táncosa, zenészek, Szabó Dáni, Pap István Gázsa, Takács Ádám, D. Tóth Sándor, tehát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara húzza a talpalávalót. Reméljük, hogy nagyon látványos lesz az előadás, a föld-levegő, az akácfák, az égboltnak a lendülete a forgások, arra tettünk kísérletet Vincze Zsuzsával a feleségemmel, aki a forgatókönyvet írta, hogy megtudjuk teremteni a film hangulatát. A hintázás, a szerelem érzése a repülés boldogsága. A Nemzeti Színház színészei azt mondták, hogy fölpezsdült levegőt hoztunk a színházba, mindenki ti-ti-tázik, mindenki táncol és a 60 éves filmnek az emlékére egy új darab születik."

Péntek este lesz a Nemzeti Színházban a bemutató, az előadást a hétvégén is játsszák és minden est végén egy meglepetés vendége is várja a közönséget.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×