eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meghalt "Hollywood utolsó francia szeretője"

Elhunyt Louis Jourdan francia színész, "Hollywood utolsó francia szeretője".

A 94 éves művész halála természetes okok miatt következett be szombaton Los Angeles-i házában - közölte életrajzírója, Olivier Minne.

Minne "Hollywood utolsó francia szeretőjeként" jellemezte Jourdant, aki tökéletesen megszemélyesítette a francia eleganciát. "Õ volt Hollywood aranykorának utolsó francia színésze. Louis nagyon büszke volt amerikai karrierjére" - fogalmazott az író, aki egy Jordanről szóló könyvön és dokumentumfilmen dolgozik.

A színész 1921-ben, Marseille-ben született Louis Robert Gendre néven és már a harmincas évek végén megjelent Franciaországban a filmvásznon. A második világháborúban csatlakozott a francia ellenállási mozgalomhoz, a háború után pedig Hollywoodban csinált karriert. Első hollywoodi szerepét az Alfred Hitchcock rendezte A Paradine-ügy című filmben kapta.

A negyvenes és ötvenes években olyan színésznőkkel esett szerelembe a filmvásznon, mint Joan Fontaine, Jennifer Jones, Grace Kelly és Shirley MacLaine. Gyakran játszotta a romantikus francia szerető szerepét, mint a Gigi című, 1959-ben kilenc Oscar-díjjal jutalmazott musicalben is Leslie Caron oldalán. De Bond-filmben is láthatta a közönség: felbukkant a 007 - Polipka című 1983-as produkcióban.

A hollywoodi Hírességek Sétányán két csillagot is kapott.

Felesége, akivel több mint hatvan évet élt együtt, tavaly huny el. Fia, Louis Henry Jourdan 1981-ben harmincéves korában drogtúladagolás következtében halt meg.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×