Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikaiak szerint nekik jár idén az Oscar

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei Oscar-gálán az amerikaiak szerint az Amerikai mesterlövész sztárjának, Bradley Coopernek és a Vadon című filmben játszó Reese Witherspoonnak kellene nyernie a legjobb színész és színésznő trófeáját - derült ki egy közvélemény-kutatásból.

A Reuters/Ipsos hagyományos Oscar-felmérése szerint a válaszadók 28 százaléka szavazott Cooperre, aki a Clint Eastwood rendezésében készült filmben alakította az Irakban harcoló mesterlövészt. A produkció az amerikai haditengerészet különleges egységének mesterlövésze, a néhai Chris Kyle önéletrajzi írása nyomán született. A színészre egyébként többen szavaztak, mint amennyien látták is a filmet.

A 40 esztendős, már negyedszer Oscarra-jelölt Cooper producerként is dolgozott az iraki háborús drámán, ami óriási kasszasiker lett az észak-amerikai mozikban. A film nyomán indulatoktól fűtött vita bontakozott ki az amerikai médiában a mesterlövészek szerepéről és az amerikaiak háborúval kapcsolatos nézeteiről.

A közvélemény-kutatás szerint a legjobb színész Oscarjának második favoritja Michael Keaton. A filmsztár Alejandro González Inárritu Birdman című filmjében játszotta a lepukkant színészt, aki vissza akar kapaszkodni a szórakoztatóipar csúcsára. A február 9 és 12 között végzett felmérésben 20 százalék szavazott a győzelmére.

Eddie Redmayne brit színészt, a Stephen Hawkingról szóló A mindenség elmélete című életrajzi dráma főszereplőjét a megkérdezettek öt százaléka jelölte be az Oscar-kategória legjobbjaként.

A legjobb színésznek járó Oscarral kapcsolatban azonban a megkérdezettek 46 százaléka mondta magát bizonytalannak.

A színésznők mezőnyéből a szavazók 13 százaléka adta Reese Witherspoonnak az amerikai filmakadémia díját. A megtörtént esemény alapján forgatott, Vadon című filmben Witherspoon egyedül gyalogol végig Amerikai egyik legnagyobb túraútvonalán a Csendes-óceán mentén.

A voksok 12 százaléka jutott Rosamund Pike-ra, akit David Fincher Holtodiglan című thrillerjében nyújtott játékáért jelöltek Oscarra.

A felmérésben résztvevők csaknem 60 százaléka viszont nem tudta eldönteni, hogy kinek adná a díjat.

A legjobb film Oscarját a válaszadók 26 százaléka ítélte oda az Amerikai mesterlövésznek. Egyébként erről a filmről állították a legtöbben - a résztvevők 22 százaléka -, hogy meg is nézték már.

Az amerikai filmakadémia díjátadó ceremóniáját február 22-én rendezik meg a hollywoodi Kodak Színházban. A filmakadémia 6100 tagja február 17-ig szavazhat a díjakról.

A Reuters/Ipsos a közvélemény-kutatásban 948 amerikait kérdezett meg online.