Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nácik által rabolt nyolc műkincset adnak vissza berlini múzeumok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlini múzeumok visszaadnak nyolc műalkotást a weimari köztársaság egyik legbefolyásosabb lapkiadója, Rudolf Mosse örököseinek, de a műkincsek kölcsönként egyelőre a német főváros közgyűjteményeiben maradnak.

A Kulturális Javak Poroszországi Alapítványa, amely a berlini állami múzeumokat tömöríti, csütörtökön jelentette be, hogy egy szokatlanul gyors megállapodás eredményeként visszaadják a műkincseket, amelyeket a nácik koboztak el a néhai zsidó lapkiadó Amerikába emigrált lányától.

A közlemény szerint az alapítvány saját eredetkutatása során már korábban náci zsákmányként azonosította a szóban forgó tárgyakat, többségében antik állatfigurákat, és már kereste az örökösöket, amikor azok a Mosse Art Restitution Project keretében 2014-ben maguktól is az alapítványhoz fordultak két műalkotás után kutatva.

"Örülök, hogy az alapítvány már folyamatban lévő kutatásai eredményeként ebben az esetben ilyen hamar méltányos és igazságos megoldásra jutottunk" - jelentette ki Hermann Parzinger, az alapítvány elnöke.

A visszaszolgáltatott kollekció között van August Gaul egy 1903-as szobra és egy 2. századi római szarkofág is.

Rudolf Mosse (1843-1920) a weimari köztársaság egyik legbefolyásosabb lapkiadója volt. Műgyűjteményét lánya, Felicia Lachmann-Mosse (1888-1972) örökölte, aki azonban a nácik 1933-as hatalomra kerülése után kénytelen volt az Egyesült Államokba menekülni. A családnak a berlini házban és egy brandenburgi villában maradt vagyonát a fasiszták elhurcolták és elárverezték.