Nagyszabású Gauguin-kiállítás nyílt Svájcban

InfoRádió / MTI
2015. február 10. 06:31
Paul Gauguin (1848-1903) mintegy 50 festményét és szobrát mutatja be a Beyeler Alapítvány a svájci Riehenben.

A vasárnap megnyílt kiállítás középpontjában a francia késő impresszionista festő Tahitin készített művei állnak - közölte a múzeum. A tárlathoz 13 ország adott kölcsön tulajdonában lévő alkotásokat.

A június 28-ig nyitva tartó kiállításon látható a világ legdrágább műalkotása, a Nafea faa ipoipo? című festmény is, amelyet sokáig a Bázeli Művészeti Múzeumnak kölcsönzött tulajdonosa, és amelyet nemrég adtak el rekordot jelentő 300 millió dollárért (81 milliárd forint). A Gauguin által 1892-ben Tahitin festett kép két bennszülött nőt ábrázol, címének jelentése: "Mikor házasodsz meg?". A nemzetközi sajtó úgy tudja, hogy a remekmű Katarba kerül.

A rieheni kiállításon bemutatott képeken többnyire idilli tájak, érzéki női alakok és állatfigurák láthatóak. "Új kép- és színkoncepciójával Gauguin igazi forradalmár volt. Első nem modern művészként érdeklődött a nem európai művészetek iránt" - fejtette ki Raphael Bouvier kurátor, aki elmondta azt is: nagyon ritkák a Gauguin alkotásaiból összeállított nagy kiállítások.

A rieheni intézmény hat éven át dolgozott azon, hogy megkapja a világ különböző múzeumainak gyűjteményeiben lévő Gauguin-alkotásokat. A festmények és szobrok értéke összesen több mint kétmilliárd euró.

A Nafea faa ipoipo? című képet a tervek szerint Riehen után Madridban és Washingtonban is bemutatják. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy ezt követően látható lesz-e a nyilvánosság előtt.