eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A viták közepette kiemelkedő bevételt hoz a Leviatán Oroszországban

Az alkotás övező viták közepette kiemelkedő összeget, 47 millió rubelt (192 millió forintot) hozott a bemutatása óta eltelt néhány napban az orosz mozikban Andrej Zvjagincev Leviatán című Oscar-jelölt filmje.

A komor témájú társadalomábrázolásnál csak a Jupiter felemelkedése című amerikai sci-fit, a Kódjátszma című angol-amerikai drámát és a Paddington című angol-francia-kanadai családi vígjátékot nézték meg többen.

Közben internetezők - főként kisvárosokból, és nemcsak Oroszországból, hanem Európa több országából és az Egyesült Államokból is - több mint egymillió rubelt utaltak át a Leviatán alkotóinak, mintegy fizetségül azért, hogy letöltötték a világhálóról a filmet. Alekszandr Rodnyanszkij producer a pénzt egy daganatos betegségből felgyógyult gyerekeket támogató oroszországi alapítványának utalta át.

A több nemzetközi díjat nyert Leviatánt - az orosz törvények miatt a szitkozódásokkal tarkított részeknél lehalkítva - a február 5-én kezdték vetíteni 650 orosz filmszínházban. Az RBK orosz hírügynökség jelentése szerint nagy eredmény, hogy ilyen sok mozi tűzte műsorra az alkotást, korábban ugyanis a felére, 300-ra számítottak.

Jó reklámul szolgáltak a filmnek az oroszországi bemutatót megelőző bírálatok. Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter januárban azt mondta, a film rontja az országról külföldön alkotott képet, majd hétfőn kijelentette, természetesen szurkolni fog a Leviatánnak, hogy elnyerje a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője türelemre intett, és pozitívnak ítélte meg a Leviatán körüli vitát.

A filmet azonban nem tudták bemutatni az északnyugat-oroszországi Pszkovi területen, mert a moszkvai forgalmazó kikötötte, hogy egy nap alatt kétszer le kell a filmet, és nem volt biztos abban, hogy a Lettországgal és Észtországgal is határos orosz régióban kellő haszonra tesz szert.

Nagyon sokan voltak viszont kíváncsiak a Leviatánra a fővárosban és Oroszország más területein. A moszkvai 35 milliméter nevű művészmozi közönségből többen elmondták a Nyitott Oroszország nevű internetes portálnak, hogy bár a film kemény és megrázó, de az orosz valóságot ábrázolja, ami ilyen szomorú, és ezt be kell mutatni. Egy fiatal nő szerint a Leviatán kétségtelenül bevonul az orosz filmtörténetbe.

Andrej Zvjagincev filmje egy férfiról szól, aki a távoli Északon, egy Barents-tenger partján fekvő városkában szembeszáll a korrupt polgármesterrel, miután megtudja, hogy le akarják rombolni a házát. Az autószerelő Nyikolaj egy régi barátjához fordul segítségért, ám ezzel csak még nagyobb bajt szabadít magára és családjára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×