Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A főgonosz a Twitterre megy

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A főgonosz szemszögéből készül elmesélni egy ősi hindu eposzt a Twitteren egy Nagy-Britanniában dolgozó egyetemi tanár.

Chindu Sreedharan 2009-ben látott hozzá a Mahábhárata című indiai hősköltemény elmeséléséhez a mikroblogportálon és több mint négy év, illetve mintegy 2700 bejegyezés után ért a történet végére, amely tavaly decemberben könyv formájában is megjelent Epic Retold (Újramesélt eposz) címmel. Az írás India első Twitter-fikciójaként került a könyvesboltok polcaira.

A szanszkrit nyelven írt ősi eposz, amelyet a hindu mitológiai egyik központi történeteként tartanak számon, nagyjából százezer versszakból áll és egy gigantikus testvérháború történetét meséli el.

Sreedharan korábban Bhíma, az öt Pándava fivér - ők az eposz végső formájának pozitív főhősei - legerősebbikének szemszögéből mesélte el a történetet a Twitteren. A 41 éves egyetemi tanár most - az ellenlábasok közé tartozó - Durjódhana szemszögéből készül elmesélni az eposz rövidebb változatát, antihőst csinálva a főgonoszból.

A Mahábhárata vonzerejét jelzi, hogy amikor az eposzt először televízióra adaptálták az 1980-as években, akkor vasárnap reggelente szinte kiürültek az utcák Indiában, mert a helyiek többsége a televízióképernyőkre tapadt.

Az indiai politikusok még ma is gyakran a hősies Pándava fivérek egyikével azonosítják magukat a választási kampányok során, míg ellenfeleiket Durjódhanaként, vagy a 99 másik Kaurava fiú valamelyikeként jellemzik.

Sreedharan azért kezdte átdolgozni a mikroblogportálra az ősi eposzt, hogy fogyaszthatóbbá tegye a költeményt a brit kollégái számára, és megnézze, hogy az indiaiak miként reagálnak arra, ha egy ősi történetüket a Twitteren mesélik újra.