Ez a film vitte el a legtöbb díjat a "spanyol Oscaron"

InfoRádió / MTI
2015. február 8. 18:10
Tíz díjat kapott, köztük a legjobb film, rendezés és forgatókönyv Goya-díját is elnyerte szombat este Alberto Rodríguez La isla mínima című nyolcvanas években játszódó thrillere a spanyol filmakadémia díjainak átadásán.

A spanyol Oscarként is emlegetett madridi gálán, amelyen az ország filmgyártásának krémje - köztük Pedro Almodóvar filmrendező és Penélope Cruz filmcsillag - is részt vett, 17 kategóriában adtak át díjakat. Az estén megszólalók közül többen fordultak azzal a kéréssel José Ignacio Wert spanyol oktatási, kulturális és sportminiszterhez, hogy szüntesse meg a mozijegyeket sújtó forgalmi adót.

A La isla mínima a legjobb film, rendezés és forgatókönyv díja mellett a színészi mezőnyben is gyűjtött trófeákat: Javier Gutiérrez a legjobb színész, Nerea Barros pedig a legjobb pályakezdő színésznő elismerését kapta.

A díjátadó gálát vezető Dani Rovira a legjobb pályakezdő színész díját vehette át a Spanyol affér című vígjátékban nyújtott alakításáért, amely minden idők legnagyobb bevételű spanyol produkciójává vált. A legjobb női mellékszereplő és férfi mellékszereplő díját ugyancsak a Spanyol affér két színésze, Carmen Machi és Karra Elejalde kapta.

A legjobb színésznő trófeájával a Magical Girl című filmben játszó Bárbara Lennie térhetett haza.

A legjobb európai film kategóriában Pawel Pawlikowski Ida című alkotása győzött. A legjobb animációs film Goya-díja pedig a Mortadelo y Filemón contra Jimmy el Cachondo című produkciónak jutott.

A gála fénypontjaként Pedro Almodóvar nyújtotta át a tiszteletbeli Goya-díjat Antonio Banderasnak a spanyol filmművészetben nyújtott kiemelkedő munkásságáért. A feleségével, Melanie Griffithszel a közelmúltban szakító sztár a Goya-díjak kiosztásán úgy fogalmazott: "ma este kezdődik életem második fele". A színész lányának, Stella Carmennek ajánlotta díját, aki - mint mondta - a "legnagyobb árat fizette pályafutásáért".