eur:
394.68
usd:
371.96
bux:
67119.98
2024. április 16. kedd Csongor

A világ legdrágább műalkotása lett Gauguin Nafeája

A világ legdrágább műalkotása lett Gauguin Nafea című festménye, amely sajtóértesülések szerint szenzációszámba menő 300 millió dollárért (81 milliárd forintért) cserélt gazdát.

Ruedi Staechelin, a Rudolf Staechelin Family Trust részéről csütörtökön erősítette meg, hogy a mester 1892-ben Tahitin festett képét - amelynek teljes címe Nafea faa ipoipo? (Mikor házasodsz meg?) - eladták. A vevő kilétéről és az eladási árról azonban titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem közölt részleteket.

A nemzetközi sajtó - beleértve a The New York Times, a Basler Zeitung és a Der Standard című lapokat - úgy tudja, hogy a remekmű Katarba kerül. A katari uralkodócsalád vásárolta meg korábban Paul Cézanne Kártyajátékosok című festményét, amelyért akkoriban rekordot jelentő 250 millió dollárt fizetett néhány éve, szintén magántranzakció keretében.

A Nafea a Staechelin-gyűjtemény azon 18 kiemelkedő darabjának egyike, amelyek 2002 óta a bázeli szépművészeti múzeumban láthatók. A kollekciót kezelő alap ugyanakkor felmondta az intézménnyel kötött megállapodást a művek kölcsönadásáról.

A Gauguin-festmény csak egy év múlva kerül új gazdája tulajdonába, jelenleg ugyanis a festő munkásságának szentelt nagyszabású vándorkiállításon szerepel, amely Spanyolországban és az Egyesült Államokban is látható lesz.

Az árverési rekordot Francis Bacon triptichonja tartja, ezt 142,4 millió dollárért értékesítettek. A Lucian Freudot ábrázoló alkotásról szintén úgy tudják, hogy al-Majassza bin Hamad ász-Száni, a katari uralkodó lánytestvére vette meg.

A sejkát a művészvilág legbefolyásosabb személyiségeként emlegetik. Õ felel a Jean Nouvel francia sztárépítész tervei alapján épülő katari nemzeti múzeum beszerzéseiért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Ellencsapásra készül Izrael, Amerika békét szeretne - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Ellencsapásra készül Izrael, Amerika békét szeretne - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×