Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így halad a Nemzeti Kastélyprogram

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három Vas megyei kastély és a sümegi Püspöki Palota is megújulhat a Nemzeti Kastélyprogram keretében. Az uniós forrásból megvalósuló beruházások révén nemcsak a külső és belső rekonstrukció történhet meg, hanem új kulturális szolgáltatások helyszínei is lehetnek az épületek - mondta Sághi Attila, a Forster Központ elnöke. A témával bővebben az InfoRádió Barangoló című műsora szombat délelőtt 9 órakor foglalkozik.

"Vép, Vassurány és Jánosháza - ez a három Vas megyei helyszínünk és a sümegi Püspöki Palota, ahol a rendezvényt is tartottuk, pontosabban nem a palotában, mert a mai napig nincs erre alkalmas helyszíne, a későbbiekben tervezünk ilyet kialakítani, ezért most az önkormányzat épületében tartottuk az egyeztetést" - mondta Sághi Attila.

"Van most egy objektívnek látszó határszám: másfél milliárd forintot nem fog meghaladni egy-egy fejlesztésnek az összege, már ami a turisztikát érinti. Van, ahol ez bőségesen elég vagy nem is tervezünk ekkora kiadást. Vannak olyan helyszínek, ahol kapcsolódó beruházások is készülnek majd hazai befektetői vagy más típusú uniós forrásokból" - fogalmazott a Forster Központ elnöke.

Sághi Attila hozzátette: "a művészeti vagy kulturális értékek megőrzése mellett ezek funkcionális felújítások is, nem lehet ugyanis sokat elérni egy homlokzatfelújítással, ha utána üresen áll az épület. Nagyon sok rossz példát tudnék mondani, a Kastélyprogram előkészítése során átnéztük ezeket az épületeket és azt láttuk, hogy van, ahol 10-15 év üresen hagyás egy felújított állapotból gyakorlatilag nullára tudja rontani az építmény műszaki állapotát. Mi mindenképpen a funkció oldaláról közelítjük meg a homlokzatfelújítást is, tehát ott, azokat a részeket és olyan mértékben újítjuk fel, ami fenntartható, üzemeltethető és karbantartható funkcióval is ellátja az adott épületet."

"A Nemzeti Kastélyprogram egy harmincöt helyszínes, negyvenmilliárd forintos program. A terveink szerint a 43 milliárdhoz 33 milliárd forint uniós pénzt és 10 milliárd hazai forrást szeretnénk felhasználni. Ez utóbbit az indokolja, hogy van számos olyan funkció, amit az uniós támogatási rendszerből nem lehet megoldani, viszont feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ezek hosszútávon fenntartható és üzemeltethető helyszínek legyenek" - fogalmazott a Forster Központ elnöke.

Hanganyag: Gál Ildikó