Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bruno Bourel szerelem témájú fotói a Francia Intézetben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bruno Bourel Magyarországon élő francia fotóművész szerelem témában készült fekete-fehér fotósorozatát mutatja be a budapesti Francia Intézetben péntektől látható kiállítása.

Az Ilyen a szerelem című tárlat csaknem 40 életképének mindegyike Budapesten készült, és buszon, a metró mozgólépcsőjén, árvíz idején, az első Budapest Pride-on, az első Sziget fesztiválon vagy az 1996-os erotika kiállításon elkapott pillanatokat örökítenek meg, de láthatóak az Operettszínház műhelyének ajtaján vagy éppen egy kirakatban megjelenő graffitik is.

A hagyományos technikával készült képek közül a legkorábbit 1989-ben fotózta, amikor először járt Magyarországon - mondta el az MTI-nek a francia fotós, hozzátéve, hogy a városban mindenhol jelen van a szerelem, bárhol lehet találkozni vele, de a Fényrajzok Budapest című, Parti Nagy Lajos író szövegeivel publikált könyvében is szerepeltek már ilyen témájú fotók.

Bruno Bourel hangsúlyozta: ezeket alapul véve, illetve a Közép-európai Egyetemen tavaly bemutatott Jégbüfé-sorozatot továbbgondolva született meg benne az ötlet az új összeállítására.

Mint elmondta, a hagyományos technikát azért választotta a kifejezés módjául, mert úgy véli, hogy az eljárással közelebb kerülhet az absztrakcióhoz, miközben az emberi érzelmek rétegeit is erőteljesebben ki tudja fejezni.

"Emellett szerintem a kép kivágása is a fekete-fehér képpel jobban működik" - hangsúlyozta.

Zenei és filmes tanulmányai után, egy Polaroid SX 70-essel kezdett fényképezni a hetvenes évek végen. Kizárólag a telefonjával, de ma is készít színes fotókat - jegyezte meg. Úgy véli, hogy az európai városok kevesebb színt mutatnak, ezért a színes életképekért Afrikába vagy Indiába kell utazni.

Beszélt arról is, hogy a két évtized során rögzített fekete-fehér fényképek következő könyvének alaptematikáját is képezik, és várhatóan tavasszal jelenik meg. Mint elmondta, a 2000 óta kiadott Fényrajzok Budapest album már a negyedik kiadásnál tart.

Bruno Bourel 1957-ben született Párizsban, 1993-óta él és dolgozik Budapesten.

A kiállítás március 10-ig tart nyitva.