Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ókovács Szilveszter: "minden pályán igyekszünk játszani"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megnyitásának 130. évfordulóját ünnepli szeptember 27-én a Magyar Állami Operaház. Ebből az alkalomból a megnyitót idéző kosztümös felvonulás, könyv-, balett- és filmpremier is várja az érdeklődőket az Andrássy úton - mondta Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

"Minden pályán igyekszünk játszani, mindenféle közönségréteget igyekszünk megfogni, a saját operaházi ünnepünket is szeretnénk, mint az egész működésünket társadalmiasítani" - fogalmazott az InfoRádiónak Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Az évfordulón lesz tehát egyfajta újrajátszása a korabeli avatási ceremóniának, elindul majd a Várból egy hintós karaván, egy menet, huszárokkal, hozzák az uralkodót, nyitott hintóval Ferenc Józsefet és feleségét. A ház előtt beöltözött tömeg várja őket, akiket azután meginvitálunk a házba, az ünnepi előadásra - mondta a főigazgató.

Ókovács Szilveszter tájékoztatása szerint az előadás részben követi a korabeli hagyományt, tehát Bánk bán felvonás is lesz, meg Hunyadi-nyitány. Lesz egy filmbemutató és egy különleges balett-bemutató is.

"Tehát úgy érzem, hogy a műsorrészben is érvényesül a hagyomány, illetve az új gondolatoknak a tere. Tűzijáték zárja ezt a rendezvényt. Egyébként pedig kiadunk mellé egy 200 oldalas, keménykötésű, az Operaházról szóló képes könyvet is, megjelenik a film DVD-n, amelyet az Operaházban lehet megnézni, illetve a köztelevízió műsorában aznap este, ezen kívül még apróbb kedves kis videókkal is készülünk" - számolt be a tervezett programról.

A főigazgató elmondta: M. Tóth Gézát tavaly kérték arra, hogy a 250 éves magyar opera-játszás stációiról készítsen filmet, azt az Erkel Színház újranyitásakor mutatták be. Az Operaház másik felkérése már akkor megszületett, tehát eleve film-párban gondolkodtak, hogy az az Operaház születésnapján az Operaház mint épület és nyilván a benne foglalt intézmény elmúlt évszázadáról szóljon. "Ez most megszületett. És valóban a balett is, a tavalyi Trójai Játékok című, 8 férfi táncosra írt balettet most az alkotó, Robert North engedélyével, sőt, nagy kedvvel végzett betanító munkája mellett most 8 lányra alkalmaztuk. Úgyhogy ezen az estén ezt meg lehet tekinteni, újdonság mind a kettő" - mondta Ókovács Szilveszter.

Hanganyag: Oláh András