eur:
395.1
usd:
371
bux:
65141.96
2024. április 19. péntek Emma

Miért kap díszpolgári címet Karel Gott?

Díszpolgári címet adományoz a pozsonyi önkormányzat Karol Gottnak, az egykori Csehszlovákia és a mostani Csehország legnagyobb popsztárjának, a Szlovákiában is kedvelt énekesnek, de a helyi ellenzék szerint devalválja az alapjában politikai természetű kitüntetést, hogy egy könnyűzenei előadónak ítélik oda.

A pozsonyi képviselőtestület csütörtök este szavazta meg a díszpolgári címet abból az alkalomból, hogy az énekes a nyáron töltötte be 75. életévét. Az indoklás szerint Karel Gott hozzájárult a cseh és a szlovák nép közti barátsághoz és megértéshez a popzene területén, és Prágán kívül Pozsonyt is képviseli Európában, sőt szerte a világban.

A díszpolgári cím adományozása, amelyet pozsonyi lakosok és a helyi showbusiness képviselői kezdeményeztek, élénk vitát váltott ki arról, hogy megérdemli-e az énekes a meglehetősen politikai természetű elismerést - jelentette a CTK cseh hírügynökség Pozsonyból. Milan Ftacnik polgármester rámutatott, hogy Gott gyakran látogat a szlovák fővárosba, és a pozsonyiak szeretik őt. A politikus ellenfelei szerint azonban a titulus odaítélése a popénekesnek "nem helyénvaló", és lejáratja a díszpolgári cím intézményét.

A tágabb, majd szűkebb hazájában (Csehszlovákiában, illetve Csehországban) az év legjobb férfi előadójának járó Arany, később Cseh Csalogány díjat eddig 38 alkalommal elnyerő Karel Gott nem az első cseh állampolgár, akit Pozsony tiszteletbeli lakosává avatnak: 2009-ben Václav Havel volt csehszlovák, későbbi cseh elnököt tüntették ki vele.

A 75 éves énekes, "a Kelet Sinatrája" a 38 éves Ivana Gottovával él házasságban. Legkisebb gyermekét, a hatéves Nelly Sofie-t szeptemberben íratta be az iskolába, ugyanoda, ahova nővére, a 8 éves Charlotte Ella is jár.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×