eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Musical készül Vincent van Gogh életéről

Vincent van Gogh életéről és munkásságáról mutatnak be musicalt jövőre, a tragikus sorsú holland festő halálának 125. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés-sorozat részeként.

A Vincent című zenés színpadi mű premierje 2015 őszén lesz, a darab producere pedig a holland Albert Verlinde - közölte az AFP-vel kedden a megemlékezéseket szervező Van Gogh Európa Alapítvány szóvivője, Martine Willekens.

A szóvivő egyelőre csak annyit árult el, hogy a posztimpresszionista festő művei "nem hagyományos módon kelnek életre" a musicalben. Még nem történt meg annak a színésznek a kiválasztása sem, aki a főszerepet fogja játszani.

A levágott fülű festőzseni, aki mindössze 37 évet élt, 1890. július 29-én halt meg a dél-franciaországi Auvers-sur-Oise-ban, tisztázatlan körülmények közt. A legelterjedtebb verzió szerint öngyilkos lett, de sokan úgy vélik, hogy egy helybéli testvérpár lőtte le szándékosan vagy gondatlanságból.

Halála évfordulóján az alapítvány, amelyet van Gogh-műveket őrző múzeumok hívtak életre, több tucat megemlékezést rendez Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban.

A "125 év inspiráció" elnevezésű emlékév keretében egyebek közt időszaki kiállításokat nyitnak az arles-i és az amszterdami van Gogh-múzeumban, és emléksétát tesznek a párizsi Montmartre-ra, ahol a festő 1886-tól sok ihletet merített a francia impresszionistáktól.

"Talán furcsa egy halál évfordulóját ünnepelni, de az eltelt 125 év sokakat inspirált, s az évek folyamán a művész világhíresség, egyfajta rocksztár lett" - mondta az ANP holland hírügynökségnek Axel Ruger, az amszterdami van Gogh-múzeum igazgatója.

Az amszterdami múzeumban van Gogh és a norvég Edvard Munch műveiből rendezett együttes kiállítással emlékeznek meg a posztimpresszionizmus óriásának haláláról. Franciaországban a montmartre-i sétán kívül egyebek közt a dél-franciaországi Arles-ban rendeznek tárlatot rajzaiból.

Életében van Gogh csak egyetlen festményt tudott eladni. Depressziós volt, s egy rossz pillanatában lenyisszantotta a bal fülét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×