eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Zubin Mehta: Bécs zenéje az én világom

Az én zenei világom a két, úgynevezett bécsi iskolát öleli fel, Haydntól Alban Bergig, sőt, egészen Anton Webernig - mondta el a közmédiának adott interjúban Zubin Mehta világhírű karmester, aki kedden a Művészetek Palotájában lép fel az Izraeli Filharmonikusok élén.

"Természetesen ezen a két nagy korszakon kívül eső zeneszerzők műveivel is nagy szeretettel foglalkozom időnként, de alapvetően Bécs zenéje az én világom" - hangsúlyozta az indiai karmester, aki az osztrák fővárosban végezte zenei tanulmányait. Mint mondta, itt plántálták el benne azt a szakmai fegyelmet, amelyet a karmesteri munka központi erényének tart.

A kérdésre, kit nevez nagy karmesternek, Arturo Toscaninit említette. "Hihetetlenül fegyelmezett volt és mindig pontosan tudta, érezte, mit akarhatott a zeneszerző, amikor megírta a darabját. Számomra a zenei titok legnagyobb tudója Toscanini, aki rendkívül hű volt a kottához. Én pedig igyekeztem és igyekszem az általa kitaposott ösvényen haladni. Szerencsém volt, mert ehhez nagyon jó képzést kaptam Bécsben" - fejtette ki Zubin Mehta az interjúban, amelyet Bartók Rádióban hallhatnak az érdeklődők.

Bécsi fiatalkorát felidézve elmondta, gyakran látogatta a város dzsesszklubjait, ahol a legnagyobbakat hallhatta: "Duke Ellington és Louis Armstrong lenyűgözött, csodálatos zenészeknek tartom őket". Kitért arra is, hogy nagyon szereti az indiai zenét, de "minden esetleges híresztelés ellenére" nem ért hozzá, miként "a mai modern műfajokhoz" sem.

A karmester mesélt arról is, hogy érdekes módon soha nem vezényelt túl sok zenekart. "Az Izraeli Filharmonikusok és a firenzei Maggio Musicale a saját zenekarom, de ezek mellett igazából csak a Bécsi és a Berlini Filharmonikusokat vezényelem rendszeresen. És alkalmanként dirigálom a New York-i Filharmonikusokat vagy régi együttesemet, a Los Angeles-i Filharmonikusokat. De ezeken kívül szinte sehol nem járok vendégkarmesterként" - magyarázta.

Vallott mély szomorúságáról is két karmester barátja halála miatt. "Nehéz felfognom, hogy két olyan csodálatos barátot veszítettem el ebben az évben, mint Claudio Abbado és Lorin Maazel. De van még néhány közeli kolléga, barát, akik itt vannak és akikkel nagyon szoros kapcsolatban vagyunk. Abbado, Maazel vagy Daniel Barenboim és köztem soha az életben nem volt egyetlen hangos, rossz szó sem" - emelte ki Zubin Mehta.

Mint mondta, nagyon várja a keddi hangversenyt. "Az Izraeli Filharmonikusokkal nagyon régen jártam Magyarországon, ha jól emlékszem, 1987-ben. Ez nagyon régen volt, úgyhogy épp itt az ideje, hogy ezzel a zenekarral is kipróbáljam az önök nagyszerű koncerttermét, ahol néhány hónapja a Bécsi Filharmonikusokkal jártam" - fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy egy nagyszabású turné keretében érkeznek Budapestre, amely Szibériában, Irkutszk városában kezdődött, majd Észak-Európában folytatódott, végül Prága után utolsó állomásként érkeznek a magyar fővárosba. "A filharmonikusokkal csakis Izrael pozitív oldalát akarjuk megmutatni" - mondta.

Az izraeli-palesztin konfliktusról úgy vélte: a két népnek végre meg kell győznie egymást, hogy akarnak és igenis tudnak együtt élni, egymás mellett, barátságban. "Nagyon hiszek benne, hogy a közeli jövőben létrejön az önálló Palesztina" - hangsúlyozta.

A kérdésre, hisz-e abban, hogy a zene és a művészetek a világ problémáira megoldást jelenthetnek, azt felelte: "ebben hinni kell. Mindig a békéért kell zenélni".

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×