eur:
394.11
usd:
369.86
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Sok érdeklődőt vonzottak a budai Vár műemléki programjai

Sok száz érdeklődőt vonzottak a kulturális örökség napjainak rendezvényei szombaton a budai Várba, ahol számos intézmény szervezett bejárást és programokat más napokon nem látogatható tereibe.

A Dísz téren található volt Honvéd Főparancsnokság az esemény keretében szombaton egész nap ingyenesen látogatható volt. Az érdeklődők folyamatosan érkeztek a helyszínre, az intézmény dolgozói az MTI-nek elmondták, hogy az épületben látható Zsolnay-kiállítást délután három óráig már több mint négyszázan keresték fel.

A helyszínen más napokon nem tartanak vezetést, azonban az országos sorozathoz kapcsolódva szombaton három alkalommal mutatták be az épületet az érdeklődőknek: a Technikai újítások és művészi remekművek egy kiállításon címmel Millisits Máté művészettörténész kalauzolta a közönséget, és délután két időpontban a Színe és visszája: a volt Honvéd Főparancsnokság használhatóvá tétele, a megújult terek bemutatása címmel indul séta Deák Zoltán építész tervező vezetésével.

A Magyar Nemzeti Levéltár - amely kora délutánig már szintén négyszáz érdeklődőt vonzott - számos programmal készült az idei rendezvényre. Szombaton egész nap nyitva tart a Hátország a Nagy Háborúban című kiállítás, részt lehetett venni raktárlátogatáson, és délután levetítették a Kulák volt az apám című filmet, amelyet kerekasztal-beszélgetés követett.

A gyermekeknek az intézmény külön programokat rendez, így szombaton egész nap játéksarokkal várták a család legfiatalabb tagjait, akik a levéltár feladatait kézműves foglalkozásokon, játékos vetélkedőkön és múzeumpedagógiai foglalkozásokon ismerhették meg. A programok vasárnap is folytatódnak, valamint mindkét napon igény szerint épületvezetéseket is tartanak, a vállalkozó kedvűek az ott szerzett tudásukról egy kvíz kitöltésével adhattak számot - tudatták az intézmény dolgozói.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan az idén is vannak olyan épületek, amelyek csak a kulturális örökség napjai keretében látogathatók. Ilyen a budai Várban található Sándor-palota is, amely kizárólag az év ezen napjain nyitja meg kapuit a közönség előtt. A Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó, 2002-ben felújított épületet az érdeklődők folyamatosan induló vezetésekkel járhatják be egész hétvégén.

Az 1875 és 1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazárt szombaton egy beszélgetésen Pottyondy Péter és Potzner Ferenc építész, a helyreállítás tervezői mutatták be, majd Pottyondy Péter, a Nemzeti Kulturális Alap Építészeti Kollégiumának vezetője vezette körbe a résztvevőket.

Az épületben már pénteken megkezdődtek a programok, amelyek egész hétvégén várják a látogatókat. Kézműves foglalkozások mellett az épület történetét, annak megújítását, valamint Ybl munkásságát bemutató állandó kiállításokat lehet megtekinteni. Ezen felül be lehet tekinteni a Hungarikonok című kiállítás kulisszái mögé, valamint építészeti és örökségvédelmi előadásokon is részt vehetnek a helyszínre érkezők.

Kinyitott a hétvégén az 1834-ben, eredetileg bérháznak épült I. kerületi Városháza klasszicista épülete is, amely több mint 150 évig az Állami Nyomdának adott otthont. Az aula óriási allegorikus szobrai igazi érdekességnek számítanak. Az óránként induló épületbejárás során a látogatók megismerkedhetnek az önkormányzat működésével, megnézhetik a tanácstermet és néhány irodát, valamint a polgármesteri tárgyalót is. Délután 14 órakor tematikus séta indult, amelynek során a várnegyed elmúlt években felújított műemlék házait mutatták be. A túra résztvevői a Hess András téri Vörös Sün házban a műemléki felújítás aktív részesei lehettek, hiszen restaurátori instrukciók mellett saját kezűleg kifesthettek egy felújítás alatt lévő falrészt.

Az Országos Széchényi Könyvtár épületének történetét az előzetesen regisztrálók kétóránként induló vezetéseken ismerhették meg, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában pedig a budai királyi palota történetéről tartottak előadást. Vasárnap délelőtt ugyanitt Az Árpád-kori Kána falu a mai Budapest területén című kiállítást lehet megtekinteni.

A Forster Központ intézményei országszerte vasárnap fogadják ingyenesen a látogatókat, akik így az intézmény Mátyás-templom közelében található székházában is előzetes regisztráció alapján félóránként induló vezetéseken ismerhetik majd meg a könyvtárat, a tervtárat, valamint az Építészeti Múzeum látványraktárát.

A Dísz téren található De la Motte-Beer-palotába szintén csak vasárnap lehet ingyenesen ellátogatni, ennek ellenére szombaton is sokan voltak kíváncsiak az épület falai között látható, egy 18. századi budai patikus család életét felelevenítő tárlatra. A 18. század végét idéző lakásmúzeumban a kulturális örökség napjai alkalmából nyílt, Árnyékban című tárlaton pedig Ybl Miklós ritkán látott munkái tekinthetők meg egy időszaki fotókiállítás keretében - közölték a helyszínen.

A kulturális örökség napjainak programja keretében 135 magyarországi és 7 határon túli település 329 helyszínén várják sétákkal, épületbemutatásokkal és rendezvényekkel a látogatókat. Idén a központi téma az I. világháború kitörésének századik évfordulója, a holokauszt hetvenedik évfordulója, valamint Ybl Miklós születésének bicentenáriuma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×